Wat is het verbruik en rendement van een warmtepomp?

Scroll verder

Energiezuinigheid is de kwaliteit bij uitstek van een warmtepomp. Met een warmtepomp verwarm je op een groene manier en bespaar je tegelijk ook fel op je energierekening. Wij leggen aan de hand van enkele cijfers uit hoeveel rendement je nu precies haalt met een warmtepomp.

COP als waardemeter voor rendement

Om het rendement van een warmtepomp aan te duiden, gebruiken we de COP-waarde. COP staat voor ‘coefficient of performance’. Ofwel, de numerieke grootheid waarmee de performantie van je toestel wordt aangegeven. De COP zegt hoeveel energie je installatie oplevert en hoeveel energie ze daarvoor verbruikt. Een COP van 1 betekent dat een toestel net zoveel energie geeft als neemt. Een COP van 3 wil zeggen dat het toestel drie keer meer energie opbrengt dan verbruikt. Hoe hoger dus de COP-waarde, hoe hoger het rendement.

Vier keer meer energie opgewekt dan verbruikt

Onze warmtepompen halen een COP van 4 à 4,5. Vrij vertaald betekent dit dat we de verbruikte elektriciteit tot vierenhalf keer terugkrijgen. Nog anders gezegd: elke kilowatt elektriciteit die de warmtepomp gebruikt, levert tot vierenhalf maal méér kilowatt aan koeling of warmte op. Ook bij buitentemperaturen rond het vriespunt haalt een warmtepomp nog een rendement van meer dan vierhonderd procent.

Vier keer energiezuiniger dan traditionele verwarming

Een lucht-water of lucht-luchtwarmtepomp verbruikt zeker vier keer minder energie dan een traditionele condensatieketel op gas of stookolie. Dat is een duidelijke vaststelling uit gecertificeerde, vergelijkende tests. Bij klassieke verwarmingstoestellen ligt de COP nooit hoger dan 1. Vaak slikken ze zelfs meer energie dan ze produceren.

Zo maximaliseer je de winst

Het rendement van een warmtepomp ligt nog hoger als je de dubbele functies mee in rekening brengt. Een lucht-waterpomp warmt je vloer maar ook je sanitair water. Een lucht-luchtpomp verwarmt én koelt. Zo valt de energiewinst nog hoger uit. Koppel deze systemen aan groene energie uit zonnecellen en de winst wordt nog vermenigvuldigd.

 

Weten hoe jouw warmtepomp maximaal rendeert? Maar vrijblijvend een afspraak.