Een airco met verwarming: de ideale combinatie

Scroll verder

Met een warmtepomp lucht – lucht haal je met één installatie zowel een verwarming als een airco in huis. Een warmtepomp vormt dan ook de ideale combinatie van beide functies. Je hoeft dus niet langer afzonderlijk te investeren in een afzonderlijke airco-installatie naast de verwarming. Wanneer je kiest voor een hedendaagse lucht-lucht warmtepomp dan ben je vrijwel zeker dat beide functies in het toestel worden gecombineerd.

Verwarmen én koelen met één installatie? Op het eerste zicht lijkt dit vrij revolutionair, maar voor een lucht-lucht warmtepomp is warmen én koelen een natuurlijke functie. De rollen van de binnen- en buitenunit worden gewoon omgekeerd. Een lucht – lucht warmtepomp functioneert op hetzelfde principe als een koelkast. Een minimale hoeveelheid elektriciteit is nodig om de lucht in de kast – lees: de kamer – naar een latere temperatuur te brengen.

Afkoelen of verwarmen?

Wanneer er binnen een koude temperatuur is – en er dus moet verwarmd worden -, dan ‘haalt’ de warmtepomp de warmte uit de  buitenlucht. De opgewarmde lucht wordt vervolgens naar binnen geblazen.

Wanneer de binnenlucht te warm is – en er dus nood is aan airco – dan functioneert de warmtepomp andersom. De warme binnenlucht wordt afgekoeld en vervolgens gekoeld  in de ruimte geblazen.

Een unit binnen en buiten

Een lucht – lucht warmtepomp heeft altijd buitenlucht nodig om te kunnen functioneren. Hierdoor bestaat dit systeem steeds uit een binnen- en een buitenunit die via een koperen leiding met elkaar verbonden zijn. De buitenunit plaatsen we tegen een gevel of op het dak.

De binnenunit kunnen we discreet wegwerken in een wand, een inbouwmeubel of in het plafond. De binnenunit zorgt voor het inblazen van de opgewarmde of de afgekoelde lucht.

Een minimaal verbruik van energie

Naast de dubbele functie vormt het minimale energieverbruik een enorme troef van een lucht – lucht warmtepomp. Je mag vertrouwen op een gemiddeld rendement van 4 COP. Dit betekent dat je er vier keer meer verwarming en koeling uithaalt dan de elektriciteit die je in de installatie investeert. Je maakt dus een forse energiewinst. Bij traditionele systemen waarbij je verwarmt of koelt op basis van fossiele brandstoffen, ligt dit rendementscijfer lager dan 1.

Wanneer je verwarming aan renovatie toe is, dan kan je best kiezen voor een lucht – lucht warmtepomp. Je investeert in één installatie en hebt er meteen een airco bij.

Frigo Noël & David installeert lucht – lucht warmtepompen die zowel een verwarmende als een koelende functie hebben. Contacteer ons voor advies en een plaatsbezoek.