De warmtepomp: een vergelijkende test.
Scroll verder

Wanneer je een vergelijkende test uitvoert met een warmtepomp en een traditioneel verwarmings- of aircosysteem, dan komt een lucht-lucht warmtepomp gegarandeerd als beste uit de bus. De vergelijkende test bewijst dat een warmtepomp een ongezien rendement haalt uit de geïnvesteerde energie. We zetten in deze blogs de belangrijkste resultaten van een vergelijkende test op een rijtje.

Een gemiddelde warmtepomp haalt in een vergelijkende test een rendementsfactor van COP 4 à 4,5. Dit houdt in dat de warmtepomp voor elke kilowatt elektriciteit die je investeert, voor 4 à 4,5 kilowatt warmte of koeling teruggeeft. Wanneer je kijkt naar condensatieketels die functioneren op fossiele brandstoffen als gas of stookolie, dan ligt deze rendementsfactor nooit hoger dan 1. Je steekt in deze traditionele systemen altijd meer energie dan dat je er uit haalt.

Vergelijkende test voor warmtepompen

De afgelopen jaren werd er door General als één van de belangrijkste producent van duurzame warmtepompen in reële omstandigheden een vergelijkende test uitgevoerd. Een team van gerechtsdeurwaarders werd ingeschakeld om voor een periode van vijf jaar lang het rendement van een warmtepomp te vergelijken met de resultaten van traditionele condensatieketels die worden gevoed door gas en stookolie. Deze test werd uitgevoerd in vijftien woningen in België en Nederland.

De resultaten

De resultaten spreken overduidelijk in het voordeel van warmtepompen. De COP-waarde (die het rendement uitdrukt) komt inderdaad op 400 à 450% in vergelijking met cijfers die lager liggen dan 100%.

Een extra rendementsverhogende factor voor warmtepompen is de dubbele functie. Dankzij de verwarmings- én de koelfunctie in één toestel hoef je maar in één systeem te investeren. Tel je winst maar uit.

Bovendien functioneert een warmtepomp op elektriciteit. Deze stroom kan je zelf opwekken met zonnepanelen. Jezelf van eigen energie voorzien, is nooit mogelijk met een stookketel op aardgas of stookolie.

Meer weten over de resultaten van een warmtepomp in een vergelijkende test? Contacteer dan vrijblijvend Frigo Noël & David.