Sanitair warm water maken met een warmtepomp. Kan dat?
Scroll verder

De vraag of je sanitair warm water kan maken met een warmtepomp, valt eenvoudig te beantwoorden. Ja, dat kan absoluut. Meer zelfs, een warmtepomp is uitermate geschikt om sanitair warm water op te wekken. In dat geval spreken we over een lucht/water warmtepomp. Je kan deze warmtepomp tegelijkertijd gebruiken voor het voeden van je vloerverwarming.

Binnen de warmtepompen onderscheiden we verschillende types. Zo hebben we de geothermische warmtepompen met een diepteboring. Deze zijn bijzonder duur. Daarnaast heb je de lucht/lucht warmtepompen en de lucht/water warmtepompen.

De lucht/lucht warmtepompen zijn vooral gekend voor hun dubbele functie van koelen en verwarmen. De lucht/water warmtepompen worden gebruikt voor het opwarmen van warm water.

Zowel een lucht/lucht warmtepomp als een lucht/water warmtepomp maken gebruiken van de energie in de buitenlucht om deze naar een hoger (of lager) niveau te ‘pompen’. Daarbij halen ze een bijzonder hoog rendement van één eenheid geïnvesteerde elektriciteit voor vier eenheden opgeleverde warmte (of koeling).

Warm water van een lucht/water warmtepomp

Het warme water dat door een lucht/water warmtepomp wordt opgewerkt kan je in een gemiddelde woning voor twee doelen gebruiken. Je kan deze dubbele functie combineren op één warmtepomp. Zo is een lucht/water warmtepomp geschikt voor het opwarmen van je sanitair warm water om te douchen, te baden,… Hiervoor moet je uiteraard ook een boilervat voorzien van 300 tot 500 liter, zodat je op elk moment voldoende warm water in voorraad hebt. Dezelfde lucht/water warmtepomp kan je ook gebruiken voor het voeden van je vloerverwarming. Deze verwarming heeft vrij lage temperaturen nodig, wat ideaal is voor een lucht/warmtepomp.

Zonnepanelen als kers op de taart

Wanneer je echt 100% energieonafhankelijk wilt zijn en kiest voor groene stroom, kan je jouw lucht/warmtepomp voeden met elektriciteit van je eigen zonnepanelen. Op die manier betaal je niets voor het opwekken van je warm water.

Meer weten over het opwekken van sanitair warm water met een warmtepomp? Contacteer Frigo Noël & David.