Optimale klimaatbeheersing bij je thuis? Zo pak je het aan

Scroll verder

Het klimaat van je woning beheers je niet alleen door een degelijk verwarmingssysteem te installeren. Je wil elke dag van ieder seizoen een comfortabele temperatuur in je huis. Dan moet je niet alleen efficiënt verwarmen en koelen, maar ook zorgen voor een goede isolatie en ventilatie.

Alles start bij een goede isolatie

Een eerste voorwaarde voor een aangenaam binnenklimaat is een goede isolatie. Is je woning gebrekkig geïsoleerd, dan kan je verwarmen wat je wil, maar echt comfortabel wordt het nooit. Alleszins niet op een energiezuinige manier. Om het verlies van warmte langs kieren en gaten te compenseren, zal je verwarmingsinstallatie zwaar moeten overwerken. Ook gekoelde lucht wil ⎼ volgens een natuurprincipe ⎼ weg uit je (te) warme huis, waardoor je airco eveneens overuren moet draaien. Goed isoleren blijft dus een must.

Verwarmen met een minimum aan energie

De temperatuur van je woning beheers je door efficiënt te verwarmen en waar nodig te koelen. Liefst op een zo flexibel en energievriendelijk mogelijke manier. Een energiezuinig systeem om je huis te verwarmen is vloerverwarming. Vloerverwarming werkt op relatief lage temperaturen en verwarmt erg gelijkmatig. Dat maakt van vloerverwarming het ideale systeem voor een lucht-waterwarmtepomp.

Koelen en verwarmen in een goede balans

Wordt het te warm in je huis, dan heb je een degelijke airco-installatie nodig om de temperatuur weer naar omlaag krijgen. Een lucht-luchtwarmtepomp laat toe om alle kamers van je woning naar wens te koelen. Je kan met dit systeem ook flexibel (bij)verwarmen. Zo heb je het niet alleen aangenaam warm in je woonkamer, maar ook in je badkamer, bureau of slaapkamer. Klimaatbeheersing op maat, heet zoiets.

Zuivere lucht met ventilatiesysteem D

Warm of koel, je wil vooral verse lucht inademen in je woning. Om de lucht in huis te zuiveren, bestaan verschillende types van ventilatiesystemen.  Een optimale luchtkwaliteit bekom je met ventilatiesysteem D. Daarin wordt vervuilde lucht afgevoerd en verse lucht binnen getrokken, op een volledig geautomatiseerde manier. Voordeel van dit systeem is dat het afgevoerde warmte ook recupereert.

Meer advies over een goede klimaatbeheersing? Neem contact met ons op.