Wat is de ideale temperatuur voor je vloerverwarming?
Scroll verder

In tegenstelling tot traditionele radiatoren heeft een vloerverwarming geen ultrahoge temperaturen nodig om een aangename temperatuur te creëren. Een watertemperatuur van 30 à 35°C volstaat. In plaats van te kiezen voor een gewone vloerverwarming die functioneert op fossiele brandstoffen, stellen wij vanuit onze expertise in warmtepompen een mooi alternatief voor.

Vanwege de lage temperatuur is vloerverwarming uitermate geschikt voor een lucht – water warmtepomp. Het rendement gaat hier zelfs tot 6 COP. Dit betekent dat één eenheid elektriciteit maar liefst 6 eenheden warmte oplevert.

Profiteren van nachttarief

Wanneer je een vloerverwarming laat functioneren op je warmtepomp, dan kan je deze bewust ’s nachts de woning laten opwarmen. In dat geval betaal je slechts nachttarief. Of beter nog: je kan fotovoltaïsche zonnepanelen installeren, zodat je je eigen elektriciteit opwekt voor het laten draaien van je verwarming.

Stabiele basisverwarming

Een vloerverwarming biedt het hoogste rendement als je deze inzet voor het creëren van een stabiele basisverwarming van 18 à 19 °C. Deze basisverwarming kan je combineren met extra geventileerde convectoren of met een lucht-lucht warmtepomp. Dit eerste toestel kan je ook koppelen met de lucht – water warmtepomp die je vloerverwarming voedt. Met deze extra toestellen verhoog je snel en gericht de temperatuur in een specifieke ruimte. Wanneer je kiest voor een tweede lucht – lucht warmtepomp, dan heb je meteen ook een airco in de zomer.

Ook sanitair warm water

Wanneer je investeert in een lucht – water warmtepomp, dan is het meteen interessant om deze je ook te laten voorzien van sanitair warm water. Deze warmtepomp zorgt probleemloos voor een watertemperatuur van 55°C. Mits het instellen van een goede aansturing, kan één warmtepomp probleemloos de drie functies op zich nemen: vloerverwarming, extra geventileerde convectoren én sanitair warm water. Uiteraard kan je ook meerdere warmtepompen installeren.

Meer weten over de mogelijkheden om een vloerverwarming te laten aansturen door een lucht-water warmtepomp? Contacteer Frigo Noël & David voor advies en een plaatsbezoek.