Wat is de juiste temperatuur voor je woonkamer?
Scroll verder

De optimale temperatuur voor je woonkamer is een persoonlijke keuze. Sommige mensen vinden zich heerlijk bij 19°C, anderen voelen dit aan als veel te koud. Zij willen op elk moment een ‘aangename’ temperatuur van 22 tot zelf 25 °C. Wat voor jou ook de juiste temperatuur is voor je woonkamer, met vloerverwarming en een lucht – water warmtepomp – al dan niet met een afzonderlijke lucht – lucht warmtepomp als extra ondersteuning – creëer je op elk moment de ideale temperatuur. Bovendien kies je dan voor een energiezuinige verwarming.

Hoe kan ik op een energiezuinige manier de juiste temperatuur creëren in mijn woonkamer? Dit vormt één van de belangrijkste vragen wanneer je voor een nieuwbouw of renovatie uitdoktert welk verwarmingssysteem aangewezen is.

Voorkeur voor vloerverwarming

Veel mensen hebben terecht een sterke voorkeur voor vloerverwarming. Vloerverwarming heeft geen nood aan uitzonderlijk hoge temperaturen om een ruimte op te verwarmen. Dankzij het zeer grote verwarmingsoppervlak volstaat een stabiele temperatuur in het systeem van een 30 à 35°C.

Anders dan wat veel mensen denken, kan een vloerverwarming ook perfect functioneren op een lucht – water warmtepomp. Je hebt dus geen traditionele verwarmingsketel op fossiele brandstoffen nodig. Een lucht – water warmtepomp garandeert perfect de vereiste watertemperatuur. Bovendien gebeurt dit op een uiterst energie-efficiënte manier. Je hebt één eenheid elektriciteit nodig om ongeveer zes eenheden warmte te creëren.

Je kan je warmtepomp bovendien zo instellen dat deze vooral ’s avonds en ’s nachts je huis opwarmt, waardoor je extra geniet van de lagere elektriciteitsprijzen.

Basistemperatuur, aangevuld met wat extra

Een vloerverwarming is ideaal om met een minimale hoeveelheid aan energie een constante basistemperatuur van 19 ° à 20 °C te creëren in je woonkamer. Op sommige momenten wil je in bepaalde kamers een hogere temperatuur. Daarvoor moet je niet je vloerverwarming verhogen, maar breid je je installatie gericht uit met een lucht – lucht warmtepomp.

Deze kan bijzonder snel – met een minimum aan energie – de temperatuur in de kamer op de gewenste hoogte brengen. Bovendien heb je meteen ook het voordeel dat je dit toestel in de zomer kan gebruiken om te koelen. Met één lucht – lucht warmtepomp kan je meerdere ruimtes extra voeden.

En wist je trouwens dat een lucht – water warmtepomp zelfs geschikt is voor het opwarmen van sanitair warm water? Als je dan ook nog eens fotovoltaïsche zonnepanelen op je dak legt, dan wek je je eigen gratis elektriciteit op voor je sanitair warm water, je verwarming én je koeling.

Frigo Noël & David specialiseert zich in lucht – water en lucht – lucht warmtepompen voor verwarming, koeling én sanitair warm water. Contacteer ons voor advies en een plaatsbezoek.