Een warmtepomp installeren bij renovatie: do or don’t
Scroll verder

Als je renoveert, doe je dat liefst ineens helemaal goed. Je hebt nu de gelegenheid om ingrijpende keuzes te maken, ook voor je verwarmingssysteem. Is een warmtepomp bij een renovatie een optie? Wanneer doe je het zeker wel? Of wanneer misschien ook niet?

Don’t: combineren met radiatoren op hoge temperatuur

Wanneer je bij renovatie de traditionele radiatoren wil behouden, is een warmtepomp niet de beste keuze. Tenminste, als die radiatoren op hoge temperatuur gevoed moeten worden. Warmtepompen werken immers op relatief lage temperaturen. Dat is ook waarom ze zoveel energiezuiniger zijn dan traditionele installaties. Let wel, het is niet uitgesloten om een warmtepomp aan te sluiten op bestaande radiatoren. Maar dan moeten het wel radiatoren zijn die functioneren op lagere temperaturen.

Do: als alternatief voor een accumulatiekachel

Als je een accumulatiekachel wil vervangen door een warmtepomp, dan maak je zeker een verstandige keuze. Een lucht-luchtwarmtepomp is vele malen zuiniger dan een accumulatiekachel. En een pak veiliger bovendien. Daarnaast biedt een warmtepomp ook veel meer mogelijkheden om je huis op een flexibele manier te verwarmen.

Do: bij plaatsing van vloerverwarming

Ben je van plan om vloerverwarming te installeren, dan zouden wij alvast niet twijfelen… Een lucht-waterwarmtepomp is ideaal om vloerverwarming te voeden. Zeker als je, in het kader van de vele nieuwe (of nog komende) energiemaatregelen, ook zonnecellen wil plaatsen.

Do: als je wil koelen en plaatselijk verwarmen

Een lucht-luchtwarmtepomp is niet geschikt voor vloerverwarming. Wel is het een prima oplossing om bepaalde ruimtes naar eigen behoefte te verwarmen. Dergelijke pomp fungeert ook als airco voor je woning. Als je dus tegelijk wil koelen en verwarmen, dan kan je ⎼ alleen of aanvullend ⎼ kiezen voor dit type van warmtepomp. Wist je trouwens dat een lucht-luchtpomp goedkoper is dan een accumulatiekachel?

 

Vragen over jouw renovatie? Stel ze aan onze professionals.