Kan je je airco ook gebruiken als verwarming?
Scroll verder

Wanneer je je airco zowel kan gebruiken voor het koelen van een ruimte als voor het verwarmen, dan spreken we meestal over een lucht – lucht warmtepomp. Deze energiezuinige toestellen zijn inderdaad een veel betere optie dan een traditionele airco die alleen maar koelt. In dat geval moet je nog afzonderlijk investeren in een verwarmingsinstallatie. Hedendaagse lucht – lucht warmtepompen bevatten vrijwel allemaal de dubbele functie van airco en verwarming.

 Het klinkt spectaculair maar voor een lucht – lucht warmtepomp is de dubbele functie van koelen en verwarmen vrij normaal. Een lucht – lucht warmtepomp werkt zoals een ‘koelkast’. Met behulp van een minimale input aan elektriciteit wordt de lucht naar een hogere of lagere temperatuur ‘gepompt’.

Omgekeerde werking

Bij een koude binnentemperatuur ‘pompt’ de warmtepomp de koude buitenlucht naar hogere temperaturen en wordt de warme lucht naar binnen geblazen. In de zomer functioneert de warmtepomp andersom: de warme buitenlucht wordt afgekoeld én vervolgens naar binnen geblazen. De werking wordt dus gewoon omgedraaid.

Binnen- en buitenunit nodig

Aangezien een warmtepomp zowel voor de airco als voor het verwarmen werkt met de buitenlucht, betekent dit dat je steeds twee units nodig hebt. Enerzijds heb je de buitenunit die je op het dak of tegen een gevel plaatst. Via flexibele leidingen – die je perfect kan verbergen – staat deze in verbinding met de binnenunit. Deze kan je hoog of laag tegen de wand plaatsen of volledig integreren in je plafond, de muur of een ingemaakte kast. De binnenunit blaast de opgewarmde of afgekoelde lucht in de ruimte.

Energiezuinig koelen en verwarmen

Aangezien een warmtepomp slechts een minimale hoeveelheid elektriciteit nodig heeft om te warmen of te koelen, is het een uiterst energiezuinig toestel. Zo mag je rekenen op een rendement van 4 COP. Dit betekent dat één eenheid elektriciteit, wordt omgevormd tot 4 eenheden koeling of verwarming. Bij een traditionele verwarming of koeling op fossiele brandstoffen ligt deze verhouding steeds lager dan 1.

Veel mensen met een verouderde traditionele verwarming op basis van radiatoren, kiezen nu voor één of meerdere lucht-lucht warmtepompen. Daarmee slaan ze twee vliegen in één klap: ze hebben een nieuwe energiezuinige verwarming én een airco aangekocht.

Frigo Noël & David specialiseert zich in lucht – lucht warmtepompen die zowel dienen voor airco als verwarming. Contacteer ons voor advies en een plaatsbezoek.