Facebook

Kan je een warmtepomp aansluiten op bestaande radiatoren?

30 juli 2017 | Warmtepomp, Warmtepomp lucht-water | David Petit

In bepaalde omstandigheden is het ook mogelijk om een lucht – water warmtepomp aan te sluiten op bestaande radiatoren. Wel moet het gaan om radiatoren die functioneren op lage (tot 55°C) temperaturen. Dit zijn meestal grotere radiatoren, zodat er een grotere oppervlakte is voor de warmteafgifte, of zogeheten geventileerde convectoren. Een lucht – water  warmtepomp is vooral ideaal voor het voeden van vloerverwarming.

Traditionele radiatoren werken met water op zeer hoge temperaturen, wat meteen de reden is waarom ze veel energie verbruiken. Een vloerverwarming heeft slechts watertemperaturen nodig van 30 à 35 °C. Dit volstaat om een aangename temperatuur in de woning te creëren. Deze temperatuur volstaat totaal niet voor het voeden van traditionele radiatoren. Daar bestaat een lucht-water warmtepomp voor 55-66°C of de Hybride warmtepomp.

Een lucht – lucht warmtepomp is perfect voor het ‘oppompen’ van de temperatuur tot 30 à 35 °C. Aan deze temperatuur bereik je het hoogste rendement, met name 4 à 4,5 COP. Wanneer je hogere temperaturen van de lucht – water  warmtepomp eist, dan daalt het rendement én moet je er in verhouding dus meer energie in investeren.

Verwarmen aan nachttarief

Een bijkomend voordeel aan de werking van vloerverwarming is de stabiele temperatuur en de ‘traagheid’ van het verwarmingssysteem. Dit betekent dat je perfect je woning ’s nachts kan laten opwarmen om overdag van aangename temperaturen te genieten. Je kan je lucht – water  warmtepomp dus maximaal ’s nachts laten functioneren, waardoor je extra profiteert van de voordelige nachttarieven voor elektriciteit.

De perfecte combinatie met zonnepanelen

Nog beter dan het nachttarief is zelf je eigen elektriciteit opwekken. Mits de installatie van voldoende zonnepanelen ben je in staat om volledig zelfvoorzienend te zijn voor je elektriciteit, je verwarming én je koeling.

Opwarmen van je sanitair water

Naast vloerverwarming en radiatoren op lage temperaturen kan je een lucht – lucht warmtepomp ook perfect inzetten voor het opwarmen van je sanitair warm water. Hiervoor heb je een temperatuur nodig van 55°C. Dat is voor een lucht – lucht warmtepomp. perfect haalbaar aan een bijzonder interessant rendementsniveau. Eventueel kan je verschillende warmtepompen combineren in je woning.

Meer weten over de mogelijkheden om een warmtepomp te gebruiken voor radiatoren? Contacteer Frigo Noël & David voor advies en een plaatsbezoek.

Website by Tonc +