Accumulatieverwarming wordt veelal geprezen als een milieuvriendelijk en efficiënt alternatief voor een klassiek verwarmingssysteem. Toch is een accumulatiekachel niet zonder gevaren. Daarom raden wij altijd een warmtepomp aan. In dit artikel overlopen we de voor- en nadelen van accumulatieverwarming.
Accumulatieverwarming zet elektriciteit ‘s nachts (tegen het goedkope nachttarief) om in warmte, slaat deze tijdelijk op en geeft de warmte overdag weer af aan de omgeving. Het is een relatief eenduidig systeem, dat jammer genoeg niet altijd feilloos werkt.
Accumulatiekachels zijn erg duur, tussen de 600 en 800 euro per verwarmingselement, exclusief installatie. Wil je je volledige woning uitrusten met accumulatiekachels, dan kijk je al snel tegen een investering van enkele duizenden euro’s.
Ook al verzamelen accumulatiekachels hun warmte ’s nachts aan nachttarief, toch kan je ze bezwaarlijk zuinig of goedkoop noemen. Elektrisch verwarmen is niet de meest rendabele methode.
Accumulatiekachels zijn vooral geschikt voor goed geïsoleerde ruimtes die voor langere tijd verwarmd moeten worden. Voor occasioneel gebruik is een accumulatiekachel niet geschikt. Gebruik in de bad- of slaapkamer is dus uitgesloten.
Met accumulatieverwarming moet je steeds vooruit denken. Ben je een dagje weg van huis, dan moet je de accumulatieverwarming uitschakelen, om nodeloos elektriciteitsverbruik te vermijden. En ook het constant houden van de temperatuur overdag is een uitdaging. Eens de opgeslagen warmte opgebruikt is, kun je namelijk niet meer bijverwarmen.
Dan is een warmtepomp een veel rendabeler en gebruiksvriendelijker alternatief. We zetten de voordelen op een rij:
Meer weten over de voordelen van warmtepompen? Neem contact met ons op