Waarom is het nuttig om je accumulatiekachel te vervangen door een warmtepomp?

Scroll verder

Accumulatieverwarming wordt veelal geprezen als een milieuvriendelijk en efficiënt alternatief voor een klassiek verwarmingssysteem. Toch is een accumulatiekachel niet zonder gevaren. Daarom raden wij altijd een warmtepomp aan. In dit artikel overlopen we de voor- en nadelen van accumulatieverwarming.

Accumulatieverwarming zet elektriciteit ‘s nachts (tegen het goedkope nachttarief) om in warmte, slaat deze tijdelijk op en geeft de warmte overdag weer af aan de omgeving. Het is een relatief eenduidig systeem, dat jammer genoeg niet altijd feilloos werkt.

De nadelen van een accumulatiekachel

  1. De hoge aanschafwaarde

Accumulatiekachels zijn erg duur, tussen de 600 en 800 euro per verwarmingselement, exclusief installatie. Wil je je volledige woning uitrusten met accumulatiekachels, dan kijk je al snel tegen een investering van enkele duizenden euro’s.

  1. Niet erg zuinig

Ook al verzamelen accumulatiekachels hun warmte ’s nachts aan nachttarief, toch kan je ze bezwaarlijk zuinig of goedkoop noemen. Elektrisch verwarmen is niet de meest rendabele methode.

  1. Niet geschikt voor alle ruimtes

Accumulatiekachels zijn vooral geschikt voor goed geïsoleerde ruimtes die voor langere tijd verwarmd moeten worden. Voor occasioneel gebruik is een accumulatiekachel niet geschikt. Gebruik in de bad- of slaapkamer is dus uitgesloten.

  1. Temperatuur is moeilijk te regelen

Met accumulatieverwarming moet je steeds vooruit denken. Ben je een dagje weg van huis, dan moet je de accumulatieverwarming uitschakelen, om nodeloos elektriciteitsverbruik te vermijden. En ook het constant houden van de temperatuur overdag is een uitdaging. Eens de opgeslagen warmte opgebruikt is, kun je namelijk niet meer bijverwarmen.

De voordelen van een warmtepomp ten opzichte van een accumulatiekachel

Dan is een warmtepomp een veel rendabeler en gebruiksvriendelijker alternatief. We zetten de voordelen op een rij:

  1. Een lucht-luchtwarmtepomp is veiliger en tot 4 keer zuiniger dan een accumulatiekachel.
  2. Een warmtepomp kun je aansluiten op klassieke radiatoren of vloerverwarming.
  3. Een warmtepomp kan je ook inschakelen als koelsysteem en luchtontvochtiger.
  4. Een lucht-luchtwarmtepomp is in aanschaf een stuk goedkoper dan een accumulatiekachel.

Meer weten over de voordelen van warmtepompen? Neem contact met ons op