Welke kosten komen er kijken bij een warmtepompsysteem?
Scroll verder

Installeer je een nieuwe technologie in je woning ⎼ of het nu gaat om een verwarmingssysteem, een computersysteem of een alarminstallatie ⎼ dan komen er naast de aankoopprijs vaak nog heel wat supplementaire kosten aan te pas. Bij een warmtepomp blijven die gelukkig beperkt.

Installatiekost

Je laat een warmtepomp best vakkundig installeren. Daar zijn voldoende goede redenen voor, zoals garantie en naservice. Wat de installatie precies kost, hangt af van het type toestel. Dure boringen zijn op een lucht-lucht of lucht-watersysteem alvast niet van toepassing. Dat maakt dat de installatiekosten relatief beperkt blijven. Uiteraard wordt wel de arbeidstijd in rekening gebracht die nodig is voor plaatsing van de installatie. Wanneer die complexer is, bijvoorbeeld omdat er verschillende systemen of units worden gecombineerd, ligt de plaatsingskost hoger.

Onderhoudskost

Een warmtepomp moet net als ieder ander toestel onderhouden worden. Daarvoor volstaat een jaarlijks klein onderhoud. Per binnentoestel betaal je daarvoor om en bij de 40 euro. Daarmee is het nazicht van een warmtepomp zeker niet duurder dan de keuring van een cv-installatie.

Deze kosten spaar je uit

Even belangrijk als de kosten die je maakt, zijn de kosten die je níet maakt. Een warmtepomp werkt grotendeels op gratis energie uit de lucht, en idealiter ook de zon. Je betaalt geen gas of stookolie. Een warmtepomp verwarmt en koelt zeer energiezuinig en daar vaart je maandelijkse rekening wel bij.

Goed advies en naservice is goud waard

Kosten besparen doe je ook in advies en naservice. Een goede installateur behoedt je voor foute keuzes. Zo neem je alvast een goede start met de juiste installatie. Als er toch problemen opduiken, staat een vertrouwde expert je snel en deskundig bij. Ook dat spaart je heel wat onnodige kosten uit.

Meer uitleg over de kostprijs van een warmtepomp? Maak hier een afspraak.