Wat je moet weten over een aircoverdamper

Scroll verder

Het binnenwerk van een aircotoestel bestaat uit vier onderdelen: een compressor, een condensor, een ventilator en een verdamper. Om te voorkomen dat je airco defect raakt, houd je deze onderdelen best stof- en vuilvrij. Het onderhoud van een airco is op zich vrij eenvoudig.

De verdamper is de koeler van je airco

Airconditioning werkt volgens een systeem waarbij koelmiddel wordt omgezet in gas, weer condenseert en terugvloeit naar de verdamper.  De verdamper vervult de meest wezenlijke functie in het geheel: hij koelt de lucht die de ventilator langs stuurt. Dat gebeurt door een verlaging van de druk. Koele lucht gaat de kamer in en de hele cyclus begint weer opnieuw. Samengevat werkt een airco als een compact kringloopsysteem voor koeling.

Jaarlijks onderhoud is aangewezen

Het binnenwerk van een airco is solide. Wel is het belangrijk dat het goed wordt onderhouden. Een jaarlijks onderhoud volstaat. Daarbij maak je de filters schoon en behandel je het binnenwerk met een reinigingsmiddel. Een makkelijke en snelle klus, maar je moet er dus wel even aan denken.

Beter voorkomen dan genezen

Laat je het na om je airco te reinigen, dan kan het toestel beschadigd raken. Vervuiling kan ervoor zorgen dat de airco gaat lekken. Mogelijk gaat de airco dan ook onvoldoende koelen. Bovendien zal een slecht werkend toestel veel meer stroom verbruiken dan nodig is. Zonder dat je het zelf beseft, heb je dan een energievreter in huis.

Naservice met onderhoud

Zit je er niets mee in om je aircotoestel zelf te onderhouden? Dan vergt dat weinig kennis of moeite. Ben je minder uit op dit soort klussen en heb je het toestel aangekocht bij een professionele installateur met naservice? Dan kan je het werkje zonder zorgen uit handen geven.

Interesse in een airco voor jouw woning? Wij maken vrijblijvend een offerte.