Kan ik mijn traditionele verwarmingsketel vervangen door een warmtepomp?

Scroll verder

Steeds meer mensen kiezen ervoor om op een duurzame manier te verwarmen. Is je verwarmingsketel aan vervanging toe? En wil je graag een milieuvriendelijke oplossing, maar tegelijk je bestaande verwarmingscircuit behouden? Dan kan je je traditionele verwarmingsketel vervangen door een hybride warmtepomp.

Hybride warmtepompen draaien op een lucht-water warmtepomp enerzijds en op een hoogrendementsketel anderzijds. Ze gebruiken lucht om te verwarmen via een warmtepomp, en water om te verwarmen zodra het buiten te koud wordt en de warmtepomp geen warmte uit de lucht kan halen. Hier vind je meer details over de exacte werking van hybride warmtepompen. Hoe dan ook is het dus perfect mogelijk om je gewone ketel te vervangen door een warmtepomp.

Is je woning goed geïsoleerd? Dan is het zeker interessant om je gewone ketel te vervangen door een warmtepomp. Want warmte kan efficiënter gerecupereerd worden in een goed geïsoleerd huis. Hou er wel rekening mee dat het initieel duurder is om je gewone ketel te vervangen door een warmtepomp dan het laten plaatsen van een hoogrendementsketel. Maar je verwarmt milieuvriendelijker. En de prijs van gas en elektriciteit zal de komende jaren alleen maar stijgen.

Benieuwd naar de prijs van een hybride warmtepomp? Je ontdekt het in dit artikel.

Een bijkomend voordeel van lucht-water warmtepompen, of hybride warmtepompen, is dat ze gemakkelijk uit te breiden zijn, bijvoorbeeld met zonnepanelen. Zo verwarm je nog milieuvriendelijker. Maar let erop dat de installatie goed verloopt. Opnieuw geldt hier: een goede installateur vinden is cruciaal. Hij kan de situatie goed inschatten en juist advies geven. Want er bestaan geen standaardoplossingen voor verwarmingssystemen. Maar tegelijk is het ook niet moeilijk om een systeem te vinden dat bij jouw situatie past. De enige voorwaarde? Een installateur met kennis van zake vinden.

Overweeg je om je traditionele ketel te vervangen door een warmtepomp? Vraag vrijblijvend advies. We helpen je met veel plezier.