Wat is een hybride warmtepomp?

Scroll verder

Met een klassieke lucht-luchtwarmtepomp bespaar je flink wat energie. Het systeem haalt namelijk warmte uit de buitenlucht. Het nadeel is dat het rendement in grote mate afhankelijk is van de buitentemperatuur. Een hybride warmtepomp omzeilt die beperking door de warmtepomptechnologie  te combineren met een gasgestookte hoogrendementsketel.

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een lucht-waterwarmtepomp en een gasgestookte hoogrendementsketel. Een hybride warmtepomp combineert dus het beste van twee werelden: de betrouwbaarheid van een hoogrendementsketel op gas en het rendement van een lucht-waterwarmtepomp. Beide systemen werken gezamenlijk.

Drie soorten hybride warmtepompen

We maken een onderscheid tussen:

  • een systeem met buitenunit: de warmte wordt alleen uit de buitenlucht gehaald en kan alleen worden gebruikt voor ruimteverwarming.
  • een systeem zonder buitenunit: het systeem staat in zijn geheel binnen en haalt de warmte uit de afgevoerde ventilatielucht. Het is geschikt voor verwarming van het sanitaire water en voor het CV-water.
  • een combinatiesysteem: dit systeem (met buitenunit) kan zowel warmte onttrekken aan de buitenlucht als aan de ventilatielucht.

Combinatie met klassieke radiatoren mogelijk

Bij warm weer zal de warmtepomp het meeste warmte leveren, bij koud weer werkt de hoogrendementsketel harder. Het systeem kiest zelf welke functie het meest kostenefficiënt is en past het gebruik daaraan aan.

Bovendien werkt een hybride warmtepomp ook in combinatie met klassieke radiatoren, terwijl een lucht-waterwarmtepomp het best werkt in goed geïsoleerde woningen die uitgerust zijn met lagetemperatuurverwarming.

link naar Hoe werkt een warmtepomp