Hoe zuinig is een warmtepomp?

Scroll verder

Milieubewust verwarmen wordt zonder twijfel de norm. Het zal niet lang meer duren voordat verwarmen op basis van fossiele brandstoffen definitief tot het verleden behoort. En dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Want je bespaart er flink wat euro’s mee. Warmtepompen zijn een mooie oplossing om energiezuinig te verwarmen. Maar hoe zuinig is een warmtepomp juist? Heel zuinig natuurlijk. Hieronder ontdek je er meer over.

De meeste warmtepompen hebben een energielabel tussen A+ en A+++. Welke warmtepomp je best kiest, hangt helemaal af van jouw specifieke situatie. Ga je bijvoorbeeld bouwen en wil je punten scoren op je E-peil? Dan is de meest zuinige warmtepomp met A+++ label zeker interessant. Maar ga je verbouwen op een milieubewuste manier? Dan is een A+ label misschien wel voldoende. Hier ontdek je meer over het verschil tussen warmtepompen met label A+ en A++.

Naast het energielabel is er nog een manier om de zuinigheid van een warmtepomp aan te duiden: de COP of warmtefactor. COP staat voor coëfficient of performance. Die geeft aan wat de verhouding is tussen de opgeleverde warmte enerzijds en de energie die de warmtepomp daarvoor verbruikt anderzijds. Zeker bij lucht-lucht warmtepompen is de COP interessant. Bij de meeste ligt die tussen 4 en 5. Concreet betekent dat het volgende: de warmtepomp is technisch in staat om 4 of 5 kWh te produceren en haalt daarvoor 1 kWH uit het elektriciteitsnet. Dat kan je gelijkstellen met een rendement van 400% of zelfs 500%.

Toch lees je op verschillende forums dat mensen ontevreden zijn over de prestatie van hun warmtepomp, omdat het verbruik veel te hoog ligt. In dat geval is hun warmtepomp dus helemaal niet zo zuinig. Dat toont nog maar eens aan hoe belangrijk de installatie is. Alleen professionele vakmensen met de juiste ervaring hebben daar voldoende kennis over. Daarnaast is het ook cruciaal om de warmtepomp op de juiste manier te onderhouden. Daarom kan het interessant zijn om een onderhoudscontract voor je warmtepomp  af te sluiten.

Wil je meer weten over warmtepompen? Ben je benieuwd of het interessant is om in jouw huis een warmtepomp te installeren? Neem contact op. We geven je vrijblijvend advies.