Wat is het verschil tussen een warmtepomp met A+ en A++ label?

Scroll verder

De Europese regelgeving schrijft voor dat fabrikanten van warmtepompen hun toestellen moeten laten testen op energiezuinigheid. De score wordt weergegeven aan de hand van een label van zuinigst (A+++) naar minst zuinig (G), vergelijkbaar met wasmachines en ovens. De meeste warmtepompen in het huidige systeem hebben A+ of A++.

Een warmtepomp is een toestel waarmee je op een heel efficiënte manier je woning kan verwarmen. Het toestel haalt warmte uit de lucht, de grond of het water, drukt die samen en geeft ze vervolgens in huis weer af.

Van energiezuinig (A+++) naar energieverkwistend (G)

Om dat proces te kunnen uitvoeren, is elektriciteit (of aardgas) noodzakelijk. De meest zuinige verwarmingstoestellen krijgen een A-label (A+++ is het hoogste), de meest energieverkwistende toestellen krijgen een G-label. Het label, dat bekendstaat onder de noemer Ecodesign, moet consumenten helpen een milieubewuste keuze te maken. En uiteraard is het onderliggend doel om de zwakst presterende producten te laten uitdoven.

Welk type warmtepomp is het meest energiezuinig?

De meeste lucht-waterwarmtepompen hebben een A+-label. Enkel geothermische warmtepompen doen beter. Zij halen het A+++-label. Dat neemt niet weg dat in de meeste woningen een lucht-waterwarmtepomp veruit de meest rendabele keuze is.

Het energielabel is niet zaligmakend

Het energielabel vertelt veel over de energiezuinigheid van een toestel, maar de prijs is uiteraard ook belangrijk. Voor een nieuwbouw volstaat een warmtepomp met een vermogen van 4 à 7 kW, wat neerkomt op zo’n 6.000 à 7.000 euro. In combinatie met vloerverwarming is dit veruit de meest energiezuinig combinatie. Extra koude dagen kun je opvangen met een extra lucht-luchtwarmtepomp om bepaalde kamers, zoals de slaapkamer, snel te verwarmen. Kies je voor een geothermische warmtepomp, dan moet je rekening houden met een flinke meerkost.

Ben je op zoek naar een energiezuinige warmtepomp?

Doe een beroep op onze vakkennis en ervaring en vraag een vrijblijvende offerte.