6 tips om te besparen op je verwarming
Scroll verder

De kosten om je huis te verwarmen zullen de komende jaren alleen maar stijgen. Zeker als je geen recente woning hebt. Daarom is het verstandig om je huis goed te isoleren en een energiezuinige ketel te laten installeren. Ook de verwarming een graadje lager zetten kan helpen. Hieronder ontdek je 6 tips om te besparen op je verwarming.

Efficiënt isoleren

Wil je besparen op je verwarming? Kijk dan in de eerste plaats naar je dak. Dat zal je direct merken aan de verwarmingsfactuur. Want meer dan 30% van de warmte gaat verloren via het dak, als dat niet goed geïsoleerd is.

Is je dak geïsoleerd? Isoleer dan daarna je gevel en vloeren. Via een niet-geïsoleerde gevel gaat gemiddeld 18% warmte verloren. Voor de vloer is dat 16%. Gelukkig krijg je verschillende premies voor isolatiewerken.

Een energiezuinig verwarmingssysteem laten installeren

Een oude verwarmingsketel verbruikt beduidend meer dan een recente installatie. Gelukkig heb je vandaag zeer zuinige warmtepompen, een milieuvriendelijk alternatief. Met een nieuwe verwarmingsinstallatie gaat je verbruik en je energiekost sterk omlaag. Je ecologische voetafdruk wordt kleiner én de waarde van je huis stijgt. Zo krijg je een echte win-win-win-situatie. Bovendien krijg je ook in 2019 premies voor warmtepompen.

Veel verluchten

Wist je dat droge lucht gemakkelijker opwarmt dan vochtige lucht? Zorg daarom voor voldoende ventilatie als je wil besparen op je verwarming. Want de lucht die we uitademen, is vochtiger dan verse lucht. En ook door te koken en je was te laten drogen aan de lucht, wordt de omgeving vochtiger. Zet daarom de ramen af en toe open, ook in de winter. Of kies voor een professioneel ventilatiesysteem.

De verwarming een graadje lager zetten

Door de verwarming één graad lager te zetten, bespaar je tot 5% op je verwarmingskosten. Gemiddeld komt dat neer op 80 euro per jaar. Trek een dikke trui aan of nestel jezelf in de zetel met een tas thee, een extra dekentje en verwarmde kersenpitjes. Niet alleen zuinig, maar ook nog eens gezellig.

Gordijnen en tochtstrips plaatsen

Heb je een beperkt budget? Dan kunnen gordijnen en tochtstrips al een groot verschil maken. Zo bespaar je op je verwarming zonder direct veel geld te investeren. De warmte blijft langer hangen en je leefcomfort wordt alleen maar groter. Let er wel op dat je de gordijnen niet over de verwarming laat hangen. Heb je rolluiken? Doe ze dan dicht zodra de zon onder is. Zo kan je tot 5% energie besparen.

Thermostatische kranen installeren

Je thermostaat staat meestal in 1 ruimte, de living, maar stuurt heel je verwarmingsinstallatie aan. Daardoor kan je moeilijk de temperatuur regelen in de andere kamers. Met thermostatische kranen is dat probleem opgelost. In de kraan zit een thermometer en jij bepaalt hoe warm het moet zijn in elke ruimte. Zo maak je een einde aan onnodige stookkosten in kamers die niet intens gebruikt worden, zoals de slaapkamers.