Krijg ik een premie voor mijn warmtepomp in 2019?
Scroll verder

Goed nieuws. Ook in 2019 krijg je een premie voor je warmtepomp. De netbeheerders hechten nog steeds veel belang aan milieubewust leven en blijven daarom inzetten op premies voor warmtepompen. Als je slim combineert, krijg je zelfs meerdere premies tegelijk. Lees snel verder om te ontdekken hoe dat gaat.

Een belangrijke voorwaarde

De premies die we hieronder overlopen gelden enkel en alleen voor warmtepompen die alleen kunnen verwarmen. Je toestel mag dus geen airco-functie hebben als je aanspraak wilt kunnen maken op de premies.

Premie 1 voor je warmtepomp

Infrax en Eandis bieden interessante premies aan voor je warmtepomp. In de eerste plaats bieden zij een eenvoudige premie voor je warmtepomp aan. Die bedraagt ook in 2019 maximum 40% van je factuur. Hieronder vind je de maximumbedragen:

 

Geothermische warmtepomp € 4.000
Lucht-water warmtepomp € 1.500
Hybride warmtepomp € 800
Lucht-lucht warmtepomp € 300

Daarnaast hangt de premie vast aan een paar voorwaarden. Zo moet het een nieuwe warmtepomp zijn, geplaatst door een aannemer, en moet je woning voor 2014 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet. Geothermische warmtepompen moeten een A++ energielabel hebben. Lucht-luchtwarmtepompen en (hybride) lucht-waterwarmtepompen hebben minstens een A+ label nodig.

Premie 2 na plaatsing van een warmtepomp(boiler)

Een specifieke soort van warmtepompen zijn warmtepompboilers. Dat zijn warmtepompen die je enkel gebruikt om je sanitair water te verwarmen. Ook voor dat toestel krijg je een mooie premie van 400 euro.

Maar laat je naast een warmtepompboiler voor je sanitair water ook een warmtepomp installeren, bijvoorbeeld voor je verwarming? Dan krijg je voor beide toestellen een premie. Let wel op! Dat kan alleen als je eerst de warmtepompboiler laat installeren.

 

Premie 3 voor je warmtepomp: de totaalrenovatiebonus

 

Je netbeheerder heeft mogelijk nog een tweede premie voor je in petto: de totaalrenovatiebonus. Die krijg je als je minstens 3 energiebesparende investeringen doet uit 7 categorieën: dakisolatie, vloerisolatie, muurisolatie, isolerende beglazing, ventilatiesysteem, zonneboiler en warmtepomp. Bovenop de individuele premies, krijg je een extra bonus:

 

Huis Appartement
3 investeringen 1.250 euro 625 euro
4 investeringen 1.750 euro 875 euro
5 investeringen 2.750 euro 1.375 euro
6 investeringen 3.750 euro 1.875 euro
7 investeringen 4.750 euro 2.375 euro

Voor deze premie gelden wel extra voorwaarden over de isolatiewerken. Je vindt de informatie daarover hier.

Premie 4 voor je warmtepomp: via de gemeente

Naast de netbeheerders stimuleren ook sommige gemeentes hun bewoners om te investeren in een warmtepomp. Benieuwd of jouw gemeente een premie voor je warmtepomp voorziet? Je ontdekt het hier.

Ecologisch verwarmen is zonder twijfel de toekomst. En warmtepompen zijn daar een mooie oplossing voor. Heb jij na het lezen van dit artikel interesse in een warmtepomp? Vraag dan nu vrijblijvend een offerte aan.