Zonder er doekjes om te winden: de terugverdientijd van een warmtepomp tegenover een klassieke verwarmingsketel is moeilijk te bepalen. Dat is van heel wat factoren afhankelijk. Zeker is wel dat bepaalde evoluties de aanschaf van een warmtepomp steeds aantrekkelijker maken. Bij aankoop houd je best rekening met een aantal criteria.
Het is eigenlijk heel simpel: hoe snel je een toestel terugverdient, hangt af van de prijs van het toestel en van het rendement. Weeg die twee tegen elkaar af en je kan de terugverdientermijn netjes berekenen. Alleen zijn deze factoren behoorlijk variabel: in wat voor soort gebouw installeer je het toestel, wat voor type toestel kies je, hoe hoog liggen de energieprijzen, zijn er aanvullende voordelen… Dat speelt allemaal een rol in de eindafrekening.
Ga je renoveren? Bouw je een nieuwe woning? Installeer je de pomp in een appartement of in een gezinswoning? Hoe is de woning geïsoleerd? Het antwoord op deze vragen bepaalt hoe hoog het rendement zal zijn van je nieuwe verwarmingsinstallatie. In bepaalde omstandigheden zal een warmtepomp zich sneller terugverdienen dan in andere. Je wint dus best eerst deskundig advies in over het type warmtepomp dat bij jouw project past.
Een lucht-luchtwarmtepomp is zeker niet duur in aanschaf. Goedkoper zelfs dan een cv-installatie. Maar weet dan wel goed wat je met zo’n pomp kan doen en wat niet. Andere types van warmtepomp zijn dan weer wat duurder in aanschaf, maar leveren een zeer hoog rendement. Hierdoor kan de terugverdientijd toch korter zijn.
Koppel je een warmtepomp aan zonnepanelen en combineer je bepaalde functies met elkaar (verwarmen, koelen, vloerverwarming, sanitair water) dan loopt je teller sneller achteruit. Vergeet ook zeker niet om bestaande premies en belastingvoordelen optimaal te benutten.
Als je een warmtepompboiler installeert, dan verdien je die op vier jaar tijd terug.
Vraag hier onze vakmensen naar advies voor jouw project.