Slapen met de airco op, is dat ongezond?
Scroll verder

Last van de warmte? Je bent niet alleen. Elk jaar zijn er duizenden Belgen die genoeg hebben van de snikhete temperaturen en een airco aanschaffen. Die zorgt voor wat broodnodige verkoeling. En een betere slaap, want volgens experts slaap je beter in een koele slaapkamer.

Maar is dat wel gezond, een airco in de slaapkamer?

Er zijn al heel wat discussies gevoerd over het wel of niet aanlaten van een airconditioning tijdens de nacht. Volgens sommige mensen zou de koele lucht leiden tot hoofdpijn, verkoudheid en stijve spieren. Wat is hiervan aan?

Nee, slapen met een airco is niet ongezond

We hebben het eerder al gezegd: je wordt niet verkouden van slapen met een airco. Het is dus perfect veilig.

Toch hebben sommige mensen last van een droge keel, neus of ogen – symptomen die ze linken aan een verkoudheid. De oorzaak is een verkeerde instelling van de airco. Wanneer de luchtvochtigheid te hard daalt, raken je slijmvliezen geïrriteerd. Let er dus op dat je de airco op een correcte manier instelt.

Daling van je kerntemperatuur

Een airco helpt om sneller in slaap te vallen. Dit heeft te maken met je lichaamstemperatuur. Uit onderzoeken is gebleken dat je lichaamstemperatuur moet dalen om in slaap te vallen. Dat lukt natuurlijk niet als je slaapkamer te warm is. De oplossing: een airco. Hiermee wordt de omgeving sneller koeler (en dus ook je lichaamstemperatuur), waardoor je sneller in dromenland geraakt.

Vermijd allergische reacties

Als er één plek in huis is waar er veel stof ontstaat, dan is het wel de slaapkamer. Dit rondvliegend stof kan allergische reacties uitlokken, zoals niesbuien of prikkelende ogen. Daarnaast komt het in de filter van de airco terecht. Daarom is het een goed idee om regelmatig de binnenunit schoon te maken. Zo wordt slapen met een airco weer een beetje gezonder.