Word ik verkouden van slapen met een airco?
Scroll verder

Tijdens de zomermaanden is het buiten heerlijk vertoeven. Maar niet in de slaapkamer. Door de hoge temperaturen is het moeilijker om goed te slapen. Gelukkig kan een airco wat verkoeling brengen.

Toch hebben heel wat mensen schrik om tijdens het slapen hun airconditioning te laten draaien. Ze denken dat de koude lucht een verkoudheid veroorzaakt. Is dat zo?

Ziek worden van een airco, kan dat?

Nee, u kan niet ziek worden door een airco in de slaapkamer. De koude lucht maakt u niet verkouden. Dat wordt door meerdere dokters en neus-keel-oorartsen bevestigd. Het is dus perfect veilig om de slaapkamer te koelen terwijl u slaapt.

Droge keel, neus en ogen

“Hoe komt het dan dat sommige mensen last hebben van een droge keel, neus of ogen,” vraagt u zich misschien af?

Wel, dat komt door de luchtvochtigheid. Idealiter is de luchtvochtigheid binnenshuis 45 tot 60 procent. Door een verkeerde instelling van de airco kan die dalen tot minder dan 40 procent, met geïrriteerde slijmvliezen en ogen tot gevolg. Wie de airconditioning op een correcte manier gebruikt, heeft dit probleem niet.

Filters onderhouden

Een airco filtert de lucht. Als de filters in het toestel onvoldoende worden onderhouden, dan kunnen bacteriën en schimmels zich ophopen. Hierdoor gaat de luchtkwaliteit achteruit. Daarom is het zo belangrijk om de airco regelmatig te onderhouden.

Tips voor een airco in de slaapkamer

  • Stel de temperatuur niet te koud in. Een verschil met de buitenlucht van zo’n 5 graden is meestal voldoende om comfortabel te slapen.
  • Richt de koude lucht naar het plafond en niet naar het bed.
  • Zorg voor een regelmatig onderhoud.
  • De meeste toestellen hebben een nachtmodus. Die is stiller, waardoor u beter slaapt.