Online een airco bestellen: doen of niet?
Scroll verder

We leven in een online-wereld. Je bestelt nog nét je avondeten niet via het wereldwijde web (of toch?), dus waarom zou je online geen airco bestellen? Wij spreken met kennis van zaken als we zeggen: niet doen…

Geen garantie of naservice

Kwaliteitsmerken vragen een installatie door opgeleide en getrainde installateurs. Ga je zelf aan de slag met een online gekocht toestel, dan ontbreekt iedere naservice. Raakt je toestel beschadigd, dan is het risico reëel dat de garantie niet aanvaard wordt. Of je vindt eenvoudig geen vakman bereid om langs te komen voor herstel. Daarnaast is de kans op een defect aan je toestel groter als je het niet degelijk onderhoudt. Ook daar staan vakmensen voor in.

Keuring door een gediplomeerd vakman is verplicht

Naast wat raadzaam is, is er ook wat wettelijk is. Airco’s met een koelvermogen dat boven een bepaald aantal kW ligt, moeten energetisch gekeurd worden door een erkende deskundige. Dat is een wettelijke verplichting. Ook bepaalde werkzaamheden aan airco-installaties kunnen enkel uitgevoerd worden door een gecertificeerd technicus. Daarom is het ook zo belangrijk om van begin af aan een ervaren installateur onder de arm te nemen, die de wettelijke normen kent en opvolgt.

Doe-het-zelf is niet altijd doe-het-beter

Een airco moet correct worden geïnstalleerd en afgesteld. Een airco die niet juist is geplaatst, functioneert niet goed, maakt lawaai of zorgt ervoor dat je in de tocht komt te zitten. Of hij verpest je mooie interieur, terwijl vakmensen hem vakkundig en onzichtbaar hadden kunnen inwerken…

We twijfelen niet aan je handigheid als doe-het-zelver, maar een airco installeren is niet zo evident. De leidingen moeten correct geplaatst worden en liefst van al ook keurig weggewerkt. Het toestel moet ook naar behoren worden afgeregeld. Alleen zo bekom je een optimaal gebruik én verbruik.

Nog meer goede redenen om voor een ervaren installateur te kiezen? Vraag ernaar.