Hoe bereken ik het koelvermogen van mijn airco?
Scroll verder

Het optimale koelvermogen van een airco hangt af van talrijke parameters. Zo telt het volume van een ruimte, maar ook de warmtetoevoer door specifieke activiteiten, grote glaspartijen, slechte isolatie,… Je laat het koelvermogen van je airco dan ook best berekenen door een ervaren specialist. Hij adviseert je welk aircotoestel het ideale koelvermogen biedt. Dit betekent dat de airco aan een optimale snelheid kan draaien en op die manier het nodige comfort garandeert.

Hedendaagse airco’s beschikken over zogeheten ‘inverter’-technologie. Dit betekent dat ze op 20 tot 150% procent van hun koelvermogen draaien. De airco’s passen automatisch hun koelvermogen aan, afhankelijk van de temperatuur en de toevoer aan warmte lucht die ze in een ruimte voelen. Door sneller of trager te functioneren probeert de airco steeds de beoogde temperatuur in een kamer te bereiken. Het koelvermogen van de airco wordt dus op elk moment aangepast volgens de actuele situatie.

Wanneer je evenwel een airco aankoopt met een te laat koelvermogen, dan moet deze steeds aan hogere toerentallen draaien. Dit heeft een grote impact op het comfort van het aircotoestel, wegens de hogere ‘luchtsnelheden’.

Wat is het optimale koelvermogen?

Voor het berekenen van het optimale koelvermogen van een airco zijn tal van parameters van tel. De eerste factor is uiteraard het volume van de ruimte. Een grote woonkamer van 100m² heeft meer koelvermogen nodig dan een slaapkamer van 16 m². In dit laatste geval zou een airco met een koelvermogen van 2 à 2,5 kilowatt zeker al volstaan.

Daarnaast hebben ook andere factoren een invloed. Denk maar aan grote glaspartijen die voor extra warmte kunnen zorgen door invallende zonneschijn. Ook beperkte isolatie – bijvoorbeeld op een zolderkamer – vergroot de nood aan extra koelvermogen.

Een laatste factor zijn de activiteiten die in een ruimte plaatsvinden. Wanneer er bijvoorbeeld in een kapsalon airco moet geplaatst worden, dan moet er ook rekening gehouden worden met de warmte die wordt opgewerkt door de haardrogers. Deze toestellen hebben een bijzonder grote invloed op het klimaat in een ruimte.

Het is dan ook van groot belang om ter plaatste de situatie nauwgezet te laten analyseren door een ervaren expert. Aan de hand van een opmeting en een nauwkeurige berekening kan deze uit honderden verschillende aircotoestellen het toestel met het juiste koelvermogen adviseren.

Meer weten over het vereiste koelvermogen van een airco? Contacteer vrijblijvend Frigo Noël en David voor een vrijblijvende analyse ter plaatse.