Elke frituur heeft een koeltoog. Bovendien staat deze vlak voor je klanten. Je maakt dan ook best een weloverwogen keuze wanneer je een koeltoog selecteert voor jouw frituur. Met deze blog helpen we je alvast op weg.
Een koeltoog vervult in een frituur twee functies. Allereerst moet deze het vlees op een aantrekkelijke manier presenteren aan de klant. Anderzijds moet de koeling zorgen dat het vlees van onberispelijke kwaliteit blijft.
Zo moet de koeltoog in een frituur op elk moment een temperatuur garanderen van maximum één à twee graden Celsius. Naast het eerder beperkte aanbod aan verse vleesproducten wordt de vleestoog in een frituur meestal gevuld met diepgevroren vlees dat langzaamaan ontdooit.
Geventileerde koeling in koeltoog
Omdat het vlees nog diepgevroren is – en ook regelmatig wordt aangevuld dankzij de snelle verkoop – raden wij meestal een geventileerde koeling aan. In tegenstelling tot bij een statische koeling wordt de gekoelde lucht mechanisch doorheen de volledige toonbank geblazen. Dit garandeert een constante lage temperatuur in de volledige toonbank. Bij vers vlees bestaat het risico op uitdroging bij een geventileerde koeling. Bij diepgevroren vleesproducten is dat risico alvast veel minder.
Voldoende koelcapaciteit
Bij een koeltoog in een frituur is het van groot belang om voldoende koelcapaciteit te voorzien. Zo heeft de koeling meestal een opening in de richting van de friteuses. Deze warmen op tot 200°C waardoor ze uiteraard een stevige impact hebben op de koeltoog. De friteuses zorgen dus voor extra energieverbruik om alles koel te houden.
Hoeveel uitstaloppervlak in mijn koeltoog?
Omdat het gamma aan vleesproducten de laatste jaren explosief gestegen is, adviseren wij steeds om een voldoende grote koeltoog te voorzien. Zo moet je toch zeker rekenen op minstens 1,5 à 2 vierkante meter uitstaloppervlak.
Meer weten over het kiezen van de juiste koeltoog in een frituur? Contacteer Frigo Noël & David.