Het verhaal van een lucht – lucht warmtepomp klinkt soms te mooi om waar te zijn. Veel mensen vragen dan ook af of er nadelen aan verbonden zijn. We onderwerpen de heersende vooroordelen over een lucht – lucht warmtepomp aan een grondig onderzoek.
België is te koud voor een lucht – lucht warmtepomp
Fout. Een lucht – lucht warmtepomp haalt inderdaad de warmte uit de buitenlucht, maar dit lukt al bij een temperatuur van – 15°C. Een warmtepomp werkt volgens de omgekeerde koelkasttechniek. Uiteraard ligt het rendement van een warmtepomp bij koude lager.
In optimale omstandigheden levert een warmtepomp een rendement van 400%. Het is in de eerste plaats een energiezuinige verwarming die de energie uit de natuur – de buitenlucht! – haalt. Het elektriciteitsverbruik om dit doel te bereiken, is minimaal.
Een warmtepomp is lelijk.
Ook dat durven we te betwisten. Voor de binnenunits bestaan er mooie oplossingen om deze prachtig in de ruimte te integreren. We denken daarbij aan inbouwcassettes of kanaalunits. Deze laatste kunnen we bijvoorbeeld volledig wegsteken in een dressing. Maar ook de zichtbare binnenunits zijn tegenwoordig bijzonder discreet en esthetisch.
De buitenunits kunnen discreet worden geplaatst op een plat dak of op een andere manier visueel weggewerkt.
Een warmtepomp is moeilijk te installeren.
Helemaal niet. Een ervaren vakman plaatst binnen de werkdag een compleet warmtepompsysteem met binnenunits, koelleidingen en buitenunits. Alles kan discreet en netjes worden weggewerkt.
Een warmtepomp maakt lawaai.
Flauwekul. Een kwaliteitsvolle binnenunit kan u probleemloos in uw slaapkamer plaatsen. De warmtepomp werkt fluisterstil en houdt u niet wakker.
Een warmtepomp vraag veel onderhoud.
Het klopt dat een warmtepomp af en toe wat reiniging vraagt. Dit is bijzonder eenvoudig. De reiniging is hoofdzakelijk bedoeld om het rendement van de warmtepomp op niveau te houden.
Meer weten over de mogelijkheden van een warmtepomp? Contacteer Frigo Noël & David.