Welke types airco zijn geschikt voor grote ruimten?
Scroll verder

Dat lucht/lucht warmtepompen de ideale airco is voor woningen, hoeven we veel mensen niet langer te vertellen. Maar welke airco kies je dan best in grotere ruimtes? We zetten de verschillende opties in deze blogs helder op een rij. Wanneer je een grote hal of loods echt koud moet krijgen, dan is een chiller eerder aangewezen.

Eén van de grote voordelen van een lucht/lucht warmtepomp is de schaalbaarheid. Naast een singlesplit systeem waarbij één binnenunit rechtstreeks wordt verbonden met één buitenunit, heb je ook een multisplitsysteem.

Meer binnenunits op één buitenunit

Bij dit multisplitsysteem kunnen meerdere binnenunits voor het inblazen van de koude lucht aangesloten worden op één buitenunit. Voor grote ruimtes kunnen één of meerdere multisplitsystemen voldoende koelcapaciteit leveren. Uiteraard moet dit grondig berekend worden door een specialist.

Meerdere warmtepompen

Daarbij is het vaak aangewezen om het gewenste koelvermogen te verdelen over meerdere warmtepompen dan te kiezen voor minder, maar warmtepompen met meer vermogen. Op die manier kan de koude lucht ook optimaal verdeeld worden in de grote ruimte. Met lucht/lucht warmtepompen in de juiste combinatie kan je perfect een aangename temperatuur van 20°C garanderen in grote ruimtes.

Nog koudere temperaturen?

In echt grote ruimtes – zoals hallen en loodsen – waar je een nog lagere temperatuur wenst, kies je best voor een chiller. Een chiller gebruikt ijswater als koelmiddel. Een chiller heet ook een ijswatergroep. Ook hiervoor consulteer je best een vakman.

Meer weten over het maken van de juiste keuze voor airco in een grote ruimte? Contacteer Frigo Noël & David.