Welk onderhoud vraagt een warmtepomp?

Scroll verder

Om het maximale rendement uit een warmtepomp te halen, volgt u best enkele onderhoudstips. Het onderhoud neemt zeer weinig tijd in beslag en is zeer eenvoudig.

 

Het allerbelangrijkste bij een warmtepomp is het regelmatig reinigen van de filters van de binnenunit. De frequentie hangt af van de locatie waar de binnenunits staan opgesteld.

 

In eerder stoffige omgevingen zoals bedrijven of kledingwinkels, adviseren wij een reinigingsbeurt om de drie maanden. In een gewone woning volstaan twee reinigingsbeurten per jaar.

 

Hoe warmtepomp reinigen?

Het reinigen van de filters van een warmtepomp vraagt weinig kennis van het toestel en is bijzonder eenvoudig. Zo haalt u gemakkelijk de filter van het toestel. Vervolgens stofzuigt u de filter en steekt u deze opnieuw in de binnenunit.

 

Het onvoldoende proper maken van de filters, schaadt het toestel niet. Wel laat een vuile filter het rendement van de warmtepomp fors dalen. Het toestel krijgt bij een vuile filter veel minder de kans om de warmte of de koelte aan de ruimte af te geven.

 

Met een speciale bacteriedodende spray houdt u eenvoudig de binnenkant van de binnenunit hygiënisch.

 

En wat met de buitenunit?

Ook de condensor in de buitenunit houdt u best stofvrij door deze regelmatig af te borstelen, te stofzuigen of af te wassen. Vooral in bosrijke omgevingen is het belangrijk om de buitenunit goed proper te houden. Bij een visuele inspectie ziet u meteen of de buitenunit een reinigingsbeurt kan gebruiken.

 

Meer weten over het onderhoud van een warmtepomp? Contacteer Frigo Noël en David. Wij beantwoorden graag al uw vragen.