Wat kiezen: een zonneboiler of een warmtepompboiler?

Scroll verder

 

Wie zijn woning energiezuinig wilt voorzien van sanitair warm water staat voor een moeilijke keuze: een zonneboiler of een warmtepompboiler. Wij helpen u met het maken van de juiste beslissingen.

 

Waarom kiezen voor een zonneboiler?

Een zonneboiler is gekoppeld aan zogeheten zonnecollectoren op het dak. Het warm water komt rechtstreeks van de zonnewarmte. Een zonneboiler is de meest energiezuinige en milieuvriendelijke manier om warm water te maken. Hierdoor bespaart u ook fors op uw maandelijkse energiefactuur. Zo lopen de dalingen voor warm water op tot 50 à 65 procent.

 

Waarom kiezen een warmtepompboiler? 

Een warmtepompboiler wordt volledig in uw huis geplaatst. In plaats van de zon komt de warmte van de omgevingslucht. Er moeten dus geen leidingen naar uw dak gelegd worden, wat bij een zonneboiler wel het geval is. Een warmtepompboiler is niet meer dan ‘plug en play’. Het installatieproces verloopt bijzonder gemakkelijk. Sommige boilers hebben de mogelijkheid om te worden aangesloten op een zonthermisch systeem.

 

Waarom de twee niet combineren?

Er bestaan boilers die de voordelen van een warmtepomp en een zonneboiler met elkaar combineren. Het sanitair water wordt verwarmd met gratis zonne-energie, terwijl de warmtepomp het warm water afgeeft aan de radiatoren of de vloerverwarming. Wanneer de zon ’s winters onvoldoende schijnt, springt de warmtepomp bij om voldoende sanitair warm water te creëren.

 

In deze opstelling hebt u slechts een zonnecollector nodig met een oppervlakte van amper vier vierkante meter. Hiermee bereikt u al een extra besparing tot 60 procent. De perfecte combinatie moet u – in plaats van ‘of’ – dus zoeken in een zonneboiler én een warmtepomp.

 

Meer weten over de mogelijkheden om een zonneboiler met een warmtepomp te combineren?Contacteer Frigo Noël & David. Wij werken vrijblijvend een technisch voorstel uit.