Wat is het verschil tussen een airco en een warmtepomp?
Scroll verder

Een airco en een warmtepomp zijn beide apparaten die worden gebruikt om de temperatuur in een ruimte te regelen. Maar ze verschillen in hun werking en toepassingen. In dit artikel bespreken we het verschil tussen een airco en een warmtepomp.

warmtepomp-frigonoel

Wat doet een airco?

Een airconditioner (of airco) is ontworpen om warmte uit een ruimte te verwijderen en deze te vervangen door koelere lucht. Het werkt volgens het principe van het verwijderen van warmte. Dit gebeurt door middel van een koelmiddel, meestal een gas, dat circuleert tussen een binnen- en een buitenunit. De binnenunit blaast koude lucht in de ruimte, terwijl de buitenunit de warmte afvoert. Dit proces zorgt voor verkoeling en verlaagt de temperatuur in de kamer.

Airconditioners zijn ideaal voor het koelen van binnenruimtes. Met een airco – wat eigenlijk een lucht-luchtwarmtepomp is – kan je geen water verwarmen of afkoelen.

airco-frigonoel

Wat doet een warmtepomp?

Aan de andere kant is een warmtepomp een veelzijdiger apparaat. Het kan water en lucht verwarmen of koelen. Een warmtepomp gebruikt dezelfde principes als een airco, maar kan de richting van de warmteoverdracht omkeren. In de zomer werkt het als een airconditioner, waarbij warmte van binnen naar buiten wordt verplaatst om te koelen.

In de winter doet de warmtepomp het omgekeerde: het toestel verplaatst de warmte van buiten naar binnen om de ruimte te verwarmen. Warmtepompen zijn energiezuiniger (tot 5 x minder energieverbruik dan bij een condensatieketel) dan traditionele verwarmingssystemen. Dit komt omdat ze de warmte uit de buitenlucht of de grond halen, in plaats van warmte op te wekken door verbranding.

 

Kostprijs vs. efficiëntie?

De meest courante warmtepompen zijn een luchtwarmtepomp en een grondwarmtepomp. Het eerste type wisselt warmte/koude uit met de lucht, de tweede wisselt dit uit met de grond. Om een grondwarmtepomp te installeren is bovendien een grondboring nodig. Omdat de kostprijs lager is, wordt voor het koelen/verwarmen van woningen en zwembaden meestal voor een luchtwarmtepomp gekozen.

Er is nog een belangrijk verschil. Warmtepompen zijn doorgaans efficiënter en hebben lagere operationele kosten. Ze kunnen ook dienen als een milieuvriendelijke verwarmings- en koeloplossing, omdat ze minder elektriciteit verbruiken. Ze stoten ook minder broeikasgassen uit in vergelijking met sommige andere verwarmingsmethoden.

 

Koelen, verwarmen of beide?

Kortom, het belangrijkste verschil tussen een airco en een warmtepomp is dat een airco primair is ontworpen voor koeling, terwijl een warmtepomp zowel kan koelen als verwarmen. Ten tweede kan je met een warmtepomp zowel lucht als water opwarmen/afkoelen.

Als u op zoek bent naar een enkelvoudige koeloplossing voor hete zomers, is een airco geschikt. Als u echter het hele jaar door verwarming en koeling wilt, dan is een warmtepomp wellicht de beste keuze. Het is belangrijk om uw behoeften en budget te overwegen bij het kiezen van het juiste systeem voor uw huis of kantoor.