Wat is het gemiddelde rendement van een warmtepomp?
Scroll verder

Het gemiddelde rendement van een warmtepomp overstijgt een factor van 4 à 4,5. Dat is bijzonder hoog. Dit cijfer betekent dat je voor elke geïnvesteerde 1 kilowatt elektriciteit, maar liefst 4 à 4,5 kilowatt terugkrijgt in de vorm van warmte of koeling. Bij traditionele verwarming of airco ligt het gemiddelde rendement veel lager in verhouding met het rendement van een lucht – lucht warmtepomp.  

Elke fabrikant beschrijft in zijn promotiemateriaal dat het energierendement van ‘zijn’ airco of verwarming uitermate hoog ligt. Dit is eenvoudig te beweren, maar General – producent van kwaliteitsvolle en uiterst duurzame warmtepompen – heeft het de afgelopen jaren ook effectief bewezen.

Vergelijkende test warmtepompen versus condensatieketels

Onder nauwlettend toezicht van een team van gerechtsdeurwaarders voerde General vijf jaar lang een vergelijkende test uit naar het gemiddelde rendement van een warmtepomp in vergelijking met codensatieketels op aardgas en stookolie. Zo werd voor vijftien huizen in België en Nederland het energieverbruik nauwlettend gemonitord en online gepubliceerd op een publieke website.

Rendement warmtepompen ligt veel hoger

Uit deze testen bleek duidelijk dat alle lucht – lucht warmtepompen rond een gemiddeld rendement van 400% à 450% draaien. Voor condensatieketels op aardgas en stookolie werd er niet meer dan 100% behaald. Het gemiddelde rendement van een warmtepomp ligt dus bijzonder hoog.

Aanvullend op het hogere gemiddelde rendement van een warmtepomp, hebben veel warmtepompen nog een dubbele functie. Zo kunnen ze naast verwarmen ook koelen. Je hoeft dus niet te investeren in afzonderlijke systemen, maar kiest meteen voor een totale klimaatoplossing.

Aanvullend investeren in zonne-energie

Wanneer je naast een warmtepomp aanvullend investeert in fotovoltaïsche zonnepanelen, dan maak je dubbele winst. Zo functioneert een warmtepomp op elektriciteit. Wanneer je zelf deze elektriciteit opwekt, dan ben je volledig onafhankelijk van externe energiebronnen, wat uiteraard met aardgas en stookolie nooit het geval zal zijn. Je investering in zonne-energie rendeert dan optimaal, want je verwarmt en koelt er ook je woning mee.

Meer weten over het gemiddelde rendement van een warmtepomp? Contacteer dan vrijblijvend Frigo Noël & David.