Wat is het gemiddelde verbruik van een airconditioning?
Scroll verder

Veel mensen vragen zich af wat een airconditioning gemiddeld verbruikt. Op zich is deze vraag zeer moeilijk te beantwoorden, aangezien er tal van factoren een invloed hebben op het gemiddelde verbruik van je airconditioning. We zetten de belangrijkste factoren op een rijtje.

  • Volume van de ruimte

De eerste belangrijke factor is uiteraard het volume van de te koelen ruimte. Een airco die een woonkamer van 100m² op de gewenste temperatuur moet brengen heeft uiteraard een hoger verbruik dan een airco die een slaapkamer van 20m² koelt.

  • Isolatie van de ruimte en inval zonneschijn

Net zoals bij een verwarming heeft ook de isolatie van de ruimte en de invallende zonneschijn een grote impact op het gemiddelde verbruik van je airco. Wanneer je een slecht geïsoleerde woning hebt met veel invallend zonlicht, dan moet je airco veel meer energie verbruiken om de ruimte voldoende te koelen.

Zo heb je zelf ook rechtstreeks een grote impact op het verbruik van je impact. Wanneer je op warme zomerdagen de ramen en deuren veel opent, dan heeft de airco het veel moeilijker om de beoogde koeling te bereiken.

  • Aircoheater op basis van een lucht-lucht warmtepomp

Wanneer je kiest voor een aircoheater (A++) die functioneert op basis van een lucht-lucht warmtepomp dan kies je voor een uiterst energievriendelijke airco. Een lucht-lucht warmtepomp bereikt een uitermate hoog rendement waarbij er een minimale input van elektriciteit nodig is om een hoog koelvermogen te bereiken.

Als bijkomend voordeel kan dit toestel ook nog een ruimte energievriendelijk verwarmen, waardoor je met één investering voor een uiterst efficiënte oplossing kiest om te koelen én te verwarmen.

Meer weten over het gemiddelde verbruik van een airco en de voordelen van een warmtepomp lucht-lucht (aircoheater)? Contacteer dan Frigo Noël & David.