Wat is het elektriciteitsverbruik van een warmtepomp?

Scroll verder

Het elektriciteitsverbruik van een warmtepomp hangt uiteraard sterk af van wat je met de warmtepomp wilt bereiken. Wat is het volume dat je met de warmtepomp wilt koelen of verwarmen? Hoe goed is je huis geïsoleerd? In elk geval kunnen we stellen dat een lucht – lucht warmtepomp een veel hogere energierendement behaalt dan de meest energiezuinige condensatieketels op aardgas en stookolie.

Onder toezicht van gerechtsdeurwaarders voerde General van 2010 tot 2015 een online monitoring uit van het energieverbruik van 15 woningen in België en Nederland. Twaalf woningen verwarmden en koelden hun woning met een warmtepomp. Drie woningen gebruikten een condensatieketel op aardgas en mazout.

1 kilowatt elektriciteit wordt 4 kilowatt koelte/warmte

Doorheen de jaren bleek duidelijk dat de warmtepompen een veel hoger energierendement bereikten. Zo heeft een warmtepomp een rendement van 400 à 450%. Dit betekent dat elke kilowatt elektriciteit die je in de warmtepomp ‘investeert’ uiteindelijk resulteert in 4 tot 4,5 kilowatt warmte of koelte.

Bij een condensatieketel ligt deze factor onder de 100%, wat betekent dat je meer energie investeert dan dat je terugkrijgt.

Zelf elektriciteit produceren met zonnepanelen

Een warmtepomp functioneert inderdaad op elektriciteit, en niet op aardgas en stookolie. Dit geeft het voordeel dat je een warmtepomp perfect kan combineren met fotovoltaïsche zonnepanelen. Op die manier wek je zelf de elektriciteit op die je warmtepomp gebruikt voor je airco of je verwarming. Je maakt dus dubbele winst…

Zo is het vandaag – en zal het ook in de toekomst uiteraard niet mogelijk worden – om je eigen aardgas of stookolie te winnen. Hiervoor blijf je altijd afhankelijk van externe leveranciers, én de prijs die zij aanrekenen.

Meer weten over het elektriciteitsverbruik van een warmtepomp? Contacteer dan vrijblijvend Frigo Noël & David.