Wat is een warmtepomp?
Scroll verder

Een warmtepomp haalt de warmte uit de natuur. Dit kan de grond, water of de lucht zijn. Een warmtepomp is dan ook een uiterst milieuvriendelijk en energiezuinig verwarmingsmiddel.

 

Volgens een specifieke techniek wordt de relatief lage temperatuur van de grond, water of de lucht naar een hogere temperatuur gebracht. Deze temperatuur kan vervolgens dienen voor het verwarmen van de woning of het sanitair warm water.

 

Warmtepomp lucht – lucht?

Een warmtepomp lucht – lucht haalt de warmte uit de buitenlucht en blaast de verwarmde lucht de woning binnen. Deze warmtepomp functioneert prima tot een buitentemperatuur van ongeveer        -15°C.

 

Compressietechniek

De meeste lucht – lucht warmtepompen werken op basis van de compressietechniek. De compressor wordt daarbij aangedreven door elektriciteit. Deze techniek is exact het omgekeerde van wat een koelkast doet. Een koelkast haalt de warmte uit de voedingsmiddelen – waardoor ze afkoelen – en geeft deze warmte af aan de buitenlucht.

 

Warmte uit de lucht

Om de warmte uit de lucht te halen en naar de woning te brengen, gebruikt een warmtepomp een koelvloeistof. Deze koelvloeistof kan de warmte transporteren. De koelvloeistof bereikt bovendien al zeer snel het kookpunt waarna deze verdampt. Deze verdamper staat buiten de woning in contact met de lucht. Tijdens het verdampen neemt de vloeistof warmte op uit de omgeving.

 

Samenpersen van damp

De ontstane warme damp wordt door een compressor onder hoge druk samengeperst. Hierdoor stijgen het kookpunt en de temperatuur.

 

De temperatuur stijgt totdat de temperatuur van binnen is bereikt. Uiteindelijk komt de damp in de woning in de condensor terecht. Daar geeft de damp zijn warmte opnieuw af.

 

De damp koelt vervolgens af, condenseert en wordt opnieuw een vloeistof. Vervolgens begint het hele proces opnieuw. Buiten de elektriciteit voor het laten draaien van de compressor, werkt een warmtepomp zonder enige toevoer van externe energie.

 

Meer weten over het rendement van warmtepompen? Contacteer Frigo Noël & David.