Wat is een geothermische warmtepomp?
Scroll verder

Een geothermische warmtepomp is een warmtepomp van het type water – water. Bij een geothermische warmtepomp wordt de warmte in het grondwater gebruikt om de woning te verwarmen. Dit verwarmen gebeurt onrechtstreeks via het opwarmen van warm water voor bijvoorbeeld vloerverwarming of radiatoren die geschikt zijn voor een lagetemperatuurverwarming.

 

Warmte uit de grond

Om de warmte uit het grondwater te halen, heb je nood aan een captatienet dat niet diep in de grond zit, maar wel veel oppervlakte inneemt. Een andere optie zijn boringen die tot meer dan 60 meter diep reiken. In elk geval vraagt dit de nodige grondwerken in uw tuin of op uw perceel.

 

Wat zijn de nadelen van een geothermische warmtepomp?

Hiermee zijn we meteen ook bij de nadelen van een geothermische warmtepomp beland. Een geothermische warmtepomp werkt niet in elke ondergrond even optimaal. Zo bestaan er bijvoorbeeld zanderige bodems en kleibodems. Dit geeft een verschil in rendement.

 

Een tweede nadeel is dat je over de nodige ruimte moet beschikken voor de boring of het captatienet. Een geothermische warmtepomp is dus geen optie voor een appartement of een stadsbewoner. Omdat de verwarming altijd via warm water verloopt, is een geothermische warmtepomp veel minder flexibel. De omgekeerde functie van een warmtepomp (= koelen) is slechts in welbepaalde bodemomstandigheden mogelijk.

 

Een beter alternatief: warmtepomp lucht – lucht

Een warmtepomp van het type lucht – lucht is in onze ogen een beter alternatief. Dit type warmtepomp heeft een groot rendement: voor een minimum energieverbruik krijg je een veelvoud aan verwarmings- of koelcapaciteit. Deze warmtepomp heeft bovendien de mogelijkheid om ook te koelen. De verwarming gebeurt met warme lucht, waardoor dit veel flexibeler is.

 

Bovendien kan je een warmtepomp lucht – lucht overal plaatsen, ook in de stad of aan een appartement. Je hebt buiten het gebouw alleen een buitenunit nodig. Deze kan je op een plat dak plaatsen of tegen een muur hangen.

 

Meer weten over de mogelijkheden van warmtepompen? Contacteer Frigo Noël & David.