Vaak wordt de vraag gesteld wat de ideale temperatuur is van een koelcel. Een koelcel is geen vriescel. De ideale temperatuur ligt niet vast, maar hangt af van het gebruik van de koelcel. In elk geval heeft een koelcel een positieve temperatuur.
Een koelcel bij de slager
Koelcellen die worden gebruikt voor het bewaren van vers vlees of charcuterie, hebben best een zo laag mogelijke temperatuur zonder dat de producten bevriezen. Anders kan de slager ze niet bewerken. De temperatuur bedraagt dan best 1 à 2 graden celcius.
Gekoelde berging
De temperatuur in een gekoelde berging draait best om de 4 à 5 graden celcius.
Wijnkelder
In een wijnkelder is vooral de stabiliteit van de temperatuur van groot belang. De temperatuur om wijn in ideale omstandigheden te bewaren, is 13 à 14 °C.
Koelcellen in een warenhuis
Een temperatuur van 2 à 3 °C garandeert de langste bewaartijd voor de producten.
Bij koelcellen is een elektrische ontdooiing van groot belang. De koelelementen moeten maximaal vrij blijven van ijsvorming. Anders haalt u niet het maximale rendement uit de installatie. De motor moet dan blijven draaien zonder goede koeling. Dit leidt tot maar liefst 30 à 40% rendementsverlies.
We adviseren ook steeds een goede isolatie van de koelisolatie. Dit moet het koudeverlies zo sterk mogelijk inperken. Anders leidt dit tot een hoger energieverbruik. Wij werken met zelfdragende sandwichpanelen die we kunnen monteren tot een kant-en-klare koelcel.
Verdere interesse in een koelcel? Contacteer Frigo Noël & David.