Wat is de ideale temperatuur in huis?

Scroll verder

Moet je de verwarming uitzetten als je op vakantie gaat? Op hoeveel graden zet je de thermostaat als je gaat slapen? En wat is de ideale temperatuur als je gewoon thuis bent? Je ontdekt het in dit artikel.

De ideale temperatuur in huis voor elke kamer

Het spreekt voor zich dat niet elke kamer altijd even warm hoeft te zijn. Zo gebruik je de slaapkamer alleen om in te slapen, maar niet om in te leven. Hou daarom zo’n 18 graden aan in de slaapkamer. Dat is volgens wetenschappelijk onderzoek de perfecte temperatuur voor je lichaam als je slaapt.

De ideale temperatuur voor je woonkamer ligt rond zo’n 21 graden. Ook in de keuken is dat een perfecte temperatuur. Maar uiteraard is dit een gemiddelde. Sommige mensen hebben het snel koud en zetten hun verwarming liever een graadje hoger. Andere mensen hebben het snel benauwd en verwarmen hun woonkamer liever tot 20 graden.

Maar wat is dan de ideale temperatuur in de badkamer? Voor een comfortabel gevoel tijdens het douchen of baden, is de aangewezen temperatuur hier 23 graden. Dat is een tikkeltje warmer dan in de leefruimte. De reden? Als je huid nat is, voelt je omgeving frisser aan. Daarom is het in een badkamer altijd een beetje warmer.

De ideale temperatuur voor ‘s nachts

Ga je slapen? Dan is het uiteraard niet nodig om heel je woning te blijven verwarmen. Zo bespaar je op je energiefactuur. Stel daarom je thermostaat ‘s nachts in op 16 graden. De kans is namelijk klein dat je huis in één nacht afkoelt tot een temperatuur lager dan 16 graden, zelfs in de winter. En ‘s morgens warmt je huis vrij snel terug op tot een comfortabele temperatuur.

De ideale temperatuur als je niet thuis bent

Ga je op vakantie of ben je een paar dagen uit huis? Zet je thermostaat voor je vertrekt dan op 14 graden. Dat is laag genoeg om weinig energie te verbruiken, maar hoog genoeg om je huis achteraf terug vlot op te warmen. Want het is efficiënter om je woning in één keer sterk te verwarmen dan om je huis graad per graad op te warmen.

Ga je een langere periode weg? Bijvoorbeeld een paar maanden? Dan is het voldoende om de temperatuur in huis op 10 graden te houden. De airco heaters van General hebben daarvoor een handige ‘10-graden-toets’. Zakt de temperatuur in je woning onder de 10 graden? Dan begint de verwarming automatisch te draaien.