Wat is het verschil tussen een singlesplit warmtepomp en een multisplitsysteem?
Scroll verder

Het verschil tussen een singlesplit warmtepomp en multisplitsystemen zit niet in de energie-efficiëntie of het vermogen van de warmtepomp om te koelen of te warmen. Wel zit het verschil in de plaatsing en het aantal nodige binnenunits. Per situatie moet bekeken worden wat de beste oplossing is: meerdere singlesplits, één multisplit of de combinatie van beide.

 

Bij een singlesplit warmtepomp is de binnenunit rechtstreeks aangesloten op één buitenunit. Bij een multisplitsysteem zijn er meerdere binnenunits (tot maximum acht) aangesloten op één buitenunit.

 

Voordeel van singlesplit

Het grote voordeel van een single split is dat elk binnentoestel volledig autonoom kan worden aangestuurd en kan koelen of verwarmen. Bij een multisplit werken alle binnentoestellen naar dezelfde gewenste temperatuur toe. Ofwel verwarmen ze allemaal, ofwel koelen ze allemaal. Dit kan nadelen opleveren bij een gebouw waarbij één zijde nog in de schaduw ligt en het andere deel al in de volle zon.

 

Driepijpsysteem

Dit probleem kan opgelost worden bij een ‘driepijpsysteem’. In dat geval is het wel mogelijk om bij een multisplitsysteem de verschillende binnentoestellen autonoom en verschillend te laten functioneren. Daarbij wisselen ze zelfs warmte of koude met elkaar uit.

 

Waar de leidingen en de buitenunits?

De keuze voor meerdere single splits of een multisplit hangt grotendeels af van de mogelijkheden om de nodige leidingen te plaatsen. Zo moet het mogelijk zijn om verschillende binnentoestellen te verbinden met één buitenunit. In het andere geval is het niet altijd mogelijk om meerdere buitenunits op een esthetische manier op het dak te plaatsen. Vaak zijn het de praktische beperkingen om leidingen te trekken – bijvoorbeeld bij gebrek aan een ongebruikte zolder – die bepalen welke configuratie het meest aangewezen is.

 

Wilt u weten of meerdere singlesplits of één multisplit in uw situatie de beste oplossing is? Of is een gemengde configuratie eerder aangewezen? Frigo Noël & David komt vrijblijvend bij u langs voor een technische analyse. Contacteer ons voor een afspraak.