Is een warmtepomp geschikt voor radiatoren?

Scroll verder

Vloerverwarming is erg populair in nieuwbouw. Toch verkiezen sommige bouwers radiatoren. Ook in bestaande woningen hangen meestal radiatoren om kamers te verwarmen. Zijn die compatibel met een warmtepomp?

Het antwoord is simpel: ja, een warmtepomp is geschikt voor radiatoren.

Je kan een warmtepomp dus gewoon aansluiten op een bestaand cv-systeem om ecologisch en duurzaam te verwarmen, bijvoorbeeld ter vervanging van een gasketel.

Toch zijn er enkele zaken om rekening mee te houden…

Kies het juiste toestel

Lucht-lucht warmtepompen dienen om rechtstreeks een ruimte te koelen of te verwarmen. Voor radiatoren heb je dus een lucht-water warmtepomp nodig. Die haalt energie uit de buitenlucht en zet die om in warmte voor de radiatorleidingen.

Goed om te weten: ook de productie van sanitair warm water is mogelijk. Hiervoor wordt de installatie vaak gecombineerd met een warmtepompboiler.

Aandachtspunten voor een combinatie radiatoren-warmtepomp

Lagetemperatuurverwarming

Warmtepompen behalen hun hoogste rendement wanneer de aanvoertemperatuur beperkt blijft tot 50 °C. Dit noemen we een lagetemperatuurverwarming of LTV.

Hiervoor is er wel voldoende isolatie nodig. Wie een bestaande woning wil verwarmen met een warmtepomp in combinatie met radiatoren moet dus misschien na-isoleren.

Ventilo-convectoren

In principe zijn gewone, klassieke radiatoren geschikt voor warmtepompen. Toch vormen ventilo-convectoren een betere oplossing. Deze toestellen hebben een ingebouwde ventilator die warmtestromingen creëert en het rendement verhoogt. De nieuwste modellen laten zelfs toe om de koelen in de zomer.

Meer weten?

Heb je nog vragen over het gebruik van een warmtepomp met radiatoren? Wij zorgen graag voor een antwoord. Contacteer ons vandaag nog voor meer informatie.