Kan ik een warmtepomp op zolder installeren?
Scroll verder

De zolder is een ruimte die in veel huishoudens niet gebruikt wordt. Het is logisch dat je eraan denkt om de buitenunit van je lucht-lucht warmtepomp te installeren op zolder. Maar zo evident is dat niet. In dit artikel ontdek je waarom.

Als je een warmtepomp installeert, bestaat die uit 2 groepen: een binnengroep met 1 of meer toestellen en een buitengroep. De buitengroep is te vergelijken met een traditionele ketel. Het is de centrale plaats waar de temperatuur die jij wil voelen, geregeld wordt. De binnengroep is te vergelijken met traditionele radiatoren: ze geven de warmte of koelte af die nodig is om jouw ideale temperatuur te krijgen in de ruimtes waarin ze staan.

Wat gebeurt er dan concreet in die buitengroep? Eigenlijk is dat heel eenvoudig. Ga je verwarmen? Dan haalt de buitengroep warmte uit de omgevingslucht en pompt die warmte door naar de toestellen van de binnengroep. Daar wordt de opgehaalde warmte afgegeven, zodat je living of badkamer lekker warm wordt. Ga je koelen? Dan gebeurt het omgekeerde. De buitengroep haalt koelte uit de omgevingslucht en transporteert die naar de units van de binnengroep in je huis.

Zet je de buitenunit van je lucht-lucht warmtepomp op zolder? Dan wordt het daar enorm koud als je gaat verwarmen, want je onttrekt alle warmte aan de ruimte. Ga je omgekeerd juist koelen met de airco-stand van je lucht-lucht warmtepomp? Dan wordt je zolder een sauna, want alle koelte wordt uit de omgeving gehaald. Je krijgt dus extreme temperatuurschommelingen als je je warmtepomp op zolder installeert, en dat is niet optimaal.

Maar wat als je geen keuze hebt en je moet de buitenunit van je warmtepomp op zolder installeren? Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn in de stad, omdat de buitenunit het straatbeeld verstoort of omdat de syndicus van je appartementsgebouw het niet wilt. In dat geval moet je een professioneel ventilatiesysteem voorzien op zolder. Dat om verse lucht aan te halen en gebruikte lucht weg te sturen. En dat vraagt natuurlijk een extra investering.

Probeer daarom, als het kan, de buitenunit van je warmtepomp niet op zolder te installeren. Dat is niet alleen gemakkelijker, maar ook beduidend goedkoper.

Kom voor advies gerust eens langs of neem contact op. We helpen je graag verder.