Kan je je warmtepomp gebruiken voor je sanitair water?
Scroll verder

Dat een warmtepomp de ideale oplossing is om energiezuinig je woning te verwarmen en te koelen, is stilaan bij iedereen bekend. Dat een lucht – water warmtepomp de perfecte oplossing is voor het opwarmen van je sanitair warm water, is voorlopig nog minder geweten. De technologie staat evenwel voor de grote doorbraak én kent alleen maar voordelen.

Een lucht – water warmtepomp gebruikt de warmte uit de buitenlucht om het sanitair warm water op te warmen tot een stevige temperatuur van 55°C of meer. Deze temperaturen zijn perfect voor sanitair warm water.

Door de combinatie met een boilervat heb je voortdurend voldoende warm water om aan je huishoudelijke behoeftes te voldoen. Aangezien de afname van sanitair warm water doorheen de dag vrij gelijkmatig is, vormt een lucht – water warmtepomp het ideale toestel.

Ook voor je vloerverwarming

Niet alleen je sanitair warm water kan je regelen met een lucht – water warmtepomp, ook voor je vloerverwarming is dat de ideale oplossing. Je hebt de keuze om hiervoor dezelfde warmtepomp in te schakelen, ofwel een afzonderlijk te gebruiken.

Dezelfde of tweede warmtepomp

Hou er dan wel rekening mee dat je ook een tweede buitenunit moet gebruiken. Het grote voordeel is wel dat elk systeem dan afzonderlijk functioneert, waarbij de warmtepomp voor je vloerverwarming tijdens de zomermaanden de kans krijgt om uit te rusten.

Garantie op hoog rendement

Net zoals lucht – lucht warmtepompen staan lucht – water warmtepompen garant voor een hoog rendement. Dit rendement bedraagt zelfs 6 COP. Dit betekent dat één eenheid geïnvesteerde energie uiteindelijk leidt tot zes eenheden warmte voor je sanitair water of je vloerverwarming. Dit betekent: een minimaal elektriciteitsverbruik met een maximale warmteopbrengst.

Zelf elektriciteit opwekken op je dak

Bovendien kan je instellen dat je installatie maximaal functioneert tijdens de daluren, wanneer de elektriciteitsprijzen lager liggen. Of nog beter: leg fotovoltaïsche zonnepanelen op je dak. Op die manier voorzie je zelf in je elektriciteitsbehoeftes voor het laten functioneren van je lucht – water warmtepomp.

Frigo Noël & David installeert lucht – water warmtepompen voor sanitair warm water en vloerverwarming. Contacteer ons voor advies en een plaatsbezoek.