Waarom een koelcel een cruciaal onderdeel is van je professionele keuken.
Scroll verder

Bij de opbouw van een professionele keuken gaat er terecht veel aandacht naar het fornuis en de oven, maar ook de koelcel is van cruciaal belang. Zonder degelijke koelcel kan een professionele keuken eigenlijk niet functioneren. Wij leggen je in deze blog uit waarom én vertellen je wat belangrijk is bij het kiezen van een passende koelcel bij een professionele keuken.

 

Je kan nog zo goed koken in een professionele keuken, zonder degelijke koelcel verliest je eten snel zijn smaak en versheid. Dat geldt zowel voor de verse basisingrediënten als voor de mise-en-place. Zonder betrouwbare koelcel gaat al dat harde werk in de professionele keuken volledig verloren. Bovendien: een mindere kwaliteit op het bord betekent slechte reclame. Slechte reclame leidt in de horeca tot minder klanten en minder omzet.

 

Naast versheid en goede kwaliteit is een kwaliteitsvolle koelcel ook belangrijk voor de motivatie van je personeel in de professionele keuken. Wanneer je medewerkers weten dat de producten correct bewaard worden volgens de juiste temperatuur, dan halen ze veel meer eer uit hun werk.

 

De juiste koelcel voor je professionele keuken

Om je professionele keuken in te richten, sta je ook voor de keuze van je koelcel. Allereerst is het van groot belang om de vereiste capaciteit van je koelcel correct te berekenen. Voor de goede werking van een koelcel – en maximale energiezuinigheid – is het van groot belang dat je koelcel altijd zo vol mogelijk zit. Dit betekent dat de hoeveelheid lucht minimaal moet zijn. Bij grote hoeveelheden lucht ontstapt er te veel warmte wanneer de deur wordt geopend.

 

Ook voor de plaatsing van de koelgroep houd je best rekening met volgend advies: plaats de koelgroep zo dicht mogelijk bij je koelcel, maar zet deze wel in een andere ruimte. De warmte die de koelgroep opwekt, verhindert anders de goede werking van de koelcel.

 

Kies voor een koelcel met voldoende isolatie. Wij adviseren muren met een dikte van 8 à 10 centimeter. Ga zeker niet dunner.

 

Meer weten over het belang van een goede koelcel voor een professionele keuken? Contacteer Frigo Noël & David.