Vijf onderhoudstips om je warmtepomp te onderhouden.

Scroll verder

Een warmtepomp heeft niet veel onderhoud nodig. Om te genieten van een maximaal rendement moet je eenmaal per jaar toch een aantal onderdelen van je warmtepomp gericht reinigen. We geven je in deze blog vijf onderhoudstips om te genieten van een maximaal rendement van je warmtepomp.

  1. Denk er slechts één keer per jaar aan.

Het onderhoud van je warmtepomp is iets waar je slechts één keer per jaar moet aan denken. Meer niet. Wanneer je de filters van je warmtepomp minder dan één keer per jaar reinigt, dan schaad je het toestel niet. Een vervuilde filter heeft een negatief effect op het rendement. De vuile filter verhindert dat de warmtepomp zijn warmte of koelte efficiënt overdraagt op de ruimte

  1. Heb extra aandacht voor de filter van de binnenunit.

De filter van de binnenunit vereist het meeste aandacht. Een warmtepomp koelt en verwarmt de ruimte, maar filtert ook de lucht. De stofdeeltjes in de lucht hopen zich bijgevolg op in de warmtepomp.

Voor een optimale luchtcirculatie is het daarom van belang om de filter één keer per jaar te reinigen. Dat is zeer eenvoudig: je verwijdert de filtert, je geeft de filter vervolgens een stofzuig- en wasbeurt, waarna je de gereinigde filter terug plaatst.

  1. Spuit het binnentoestel in met een reinigingsmiddel.

Na het verwijderen van de filter om deze te wassen, spuit je de binnenunit best in met een specifiek reinigingsmiddel dat de bacteriën doodt.

  1. Ook het buitentoestel verdient af en toe een reiniging.

In bosrijke omgevingen is het belangrijk om ook de buitenunit regelmatig een reinigingsbeurt te geven. Je ziet eigenlijk met het blote oog wanneer het tijd is om de condensor van de buitenunit te reinigen. Dit doe je eenvoudig door het afborstelen van de condensor. Je kan deze ook stofzuigen of afwassen.

  1. Toch geen zin? Vertrouw de reiniging toe aan je installatiebedrijf

Veel professionele installatiebedrijven bieden ook een onderhoudsservice aan. Dit betekent dat je vertrouwde installateur eenmaal per jaar langskomt en jouw warmtepomp in een optimale conditie houdt.

Voor het onderhoud van je warmtepomp kan je ook op Frigo Noël rekenen? Contacteer ons hier voor meer informatie.