Op zoek naar een energiezuinige verwarming? Dit zijn de zuinigste systemen op de markt.
Scroll verder

In de zoektocht naar een energiezuinige verwarming komen lucht – lucht warmtepompen en lucht – water warmtepompen steevast als toppers uit de bus. Deze warmtepompen halen een bijzonder hoog rendement, en vereisen niet de investering die nodig is voor grondboring wanneer je de warmte uit de bodem wilt halen. Ook liggen de rendementen veel hoger in vergelijking met condensatieketels op aardgas en stookolie.

Een lucht – lucht warmtepomp en een lucht – water warmtepomp werken volgens het warmtepompprincipe waarbij de lagere temperatuur uit de buitenlucht wordt ‘opgepompt’ naar de gewenste hogere temperatuur. Om te functioneren, heeft een warmtepomp een minimum aan elektriciteit nodig. Als extra voordeel kan een lucht – lucht warmtepomp in de vorm van een aircoheater ook gebruikt worden om je woning energiezuinig te koelen.

Een lucht – lucht warmtepomp haalt de warmte uit de lucht en geeft z’n warmte af via een warme luchtstroom. Bij een lucht – water warmtepomp wordt de warmte gebruikt om sanitair warm water te verwarmen of voor de vloerverwarming.

Rendement van een warmtepomp?

Het rendement van een warmtepomp bedraagt 400 à 450 procent. Dit betekent dat elke geïnvesteerde kilowatt elektriciteit maar liefst 4 à 4,5 kilowatt aan warmte oplevert. Zelfs bij de meest energiezuinige condensatieketels ligt dit rendement lager dan 100 procent. Je krijgt nooit meer warmte terug dan dat je erin investeert via aardgas of stookolie.

Wat met dure grondboring?

Wanneer we een lucht – lucht en een lucht – water warmtepomp vergelijken met een water – water warmtepomp waarbij de warmte uit de bodem wordt gehaald, dan moeten we ook kijken naar de basisinvestering. Zo heeft een water – water warmtepomp nood aan een dure grondboring. Bij de andere types warmtepompen moeten er gewoon buitenunits geplaatst worden die de warmte uit de buitenlucht halen. Deze grondboring is dus niet nodig, waardoor je al meteen fors bespaart op je energiefactuur zonder grote investering. Door deze lage investeringskost komen de types lucht – lucht en lucht – water voor prijs/kwaliteitsverhouding vaak als beste uit de bus.

Meer weten over een lucht – lucht warmtepomp of een lucht – water warmtepomp als energiezuinige verwarming? Contacteer vrijblijvend Frigo Noël en David voor meer informatie en een plaatsbezoek.