Is een mobiele airco een goed idee?

Scroll verder

Koop je best een mobiele airco, of is het toch interessanter om te investeren in een vast systeem met een lucht-lucht warmtepomp? Wij zetten de voor- en nadelen op een rijtje.

Ja, een mobiele airco is een goed idee, want…

Het toestel is eenvoudig te verplaatsen

De meeste mobiele airco’s hebben wieltjes en zijn dus makkelijk te verplaatsen doorheen de woning. Is de temperatuur in de kinderkamer voldoende gedaald en wil je ook de hoofdslaapkamer koelen? Dat is geen enkel probleem.

Er is geen installatie nodig

Een mobiele airconditioning vraagt geen installatie. Steek de stekker in het stopcontact, leg de afvoerslang naar buiten en je bent klaar om te koelen. Simpel, toch?

Een mobiele airco is goedkoop

De relatief lage aankoopprijs is een van de redenen waarom veel gezinnen een mobiele airco in huis halen. Het is een budgetvriendelijke oplossing om tijdens zomermaanden de temperatuur binnenshuis onder controle te houden.

Nee, een mobiele airco is geen goed idee, want…

Het maakt veel lawaai

Een mobiele airconditioning produceert veel geluid. Dat is soms onprettig. Vooral wanneer je het toestel ’s nachts wil gebruiken. Koelen via een lucht-lucht warmtepomp is veel stiller.

Je hebt een raam nodig

Het klinkt misschien raar, maar een mobiele airco is minder mobiel dan je denkt. Je moet het toestel in de buurt van een raam plaatsen, zodat de afvoerslang voor de warme lucht naar buiten kan. Dit beperkt de opzetmogelijkheden.

Het koelvermogen is eerder klein

Een vast wandmodel heeft een veel groter koelvermogen. Dat komt vooral in grote ruimtes van pas, zoals een woonkamer of keuken. Bovendien kan je met dit systeem meerdere kamers verkoelen. Zo geniet iedereen van een aangename temperatuur.

Je verliest plaats

Een mobiele airco is een relatief groot apparaat. Soms staat het weleens in de weg. Dat probleem heb je niet bij een wandmodel.