Kan ik mijn mazouttank vervangen door een warmtepomp?
Scroll verder

In veel woningen uit de jaren 70 werd gekozen voor een mazouttank, een warmtebron die niet duurzaam en intussen flink achterhaald is. Heb je een oudere woning gekocht en wil je een groen alternatief voor de mazouttank? Dan kan een warmtepomp de ideale oplossing zijn. Alles hangt af van je verwarmingsmethode. Hieronder ontdek je er meer over.

Bij vloerverwarming

Regel je de temperatuur van je woning via vloerverwarming? Dan is het geen enkel probleem om je mazouttank te vervangen door een warmtepomp. Want voor vloerverwarming heb je maar een maximale temperatuur nodig van 35 graden Celsius. En dat is goed haalbaar met een warmtepomp. De pomp moet niet te intensief draaien om zulke temperaturen te bereiken. Je vloerverwarming warmt heel zachtjes en geleidelijk op, wat ideaal is voor een warmtepomp.

Bij cv op radiatoren

Regel je de temperatuur van je woning via een netwerk van traditionele radiatoren? Dan is het in sommige gevallen mogelijk om je mazouttank te vervangen door een warmtepomp. Alles hangt af van de temperatuur die nodig is om je huis te verwarmen. Heeft je bestaande centrale verwarming meer dan 55 graden nodig om je woning te verwarmen? Dan is een warmtepomp geen goed idee. In dat geval zou de pomp heel hard moeten draaien om de juiste warmte te behalen. Maar heeft je installatie 55 graden of minder nodig voor je verwarming? Dan kan je gerust kiezen voor een warmtepomp.

Vraag advies van een expert

Zoals je merkt, is er geen eenduidig antwoord op de vraag of je een mazouttank kunt vervangen door een warmtepomp. Vraag daarom best advies aan een professional. Die heeft de nodige ervaring en kennis om jouw situatie juist te kunnen inschatten en op basis daarvan advies te geven.

Twijfel je of je jouw mazouttank kan vervangen door een warmtepomp? Neem gerust contact op, we helpen je graag verder.