Hoe controleer ik mijn luchtkwaliteit?
Scroll verder

Een aangenaam binnenklimaat is onlosmakelijk verbonden met de luchtkwaliteit. Een slechte luchtkwaliteit brengt namelijk gezondheidsrisico’s met zich mee. Vervuilingen kunnen bijvoorbeeld allergische reacties opwekken of ziektekiemen met zich meedragen. Het is dus een goed idee om de luchtkwaliteit te controleren.

Luchtkwaliteitsmeters

De eenvoudigste manier om de luchtkwaliteit te bewaken is via een luchtkwaliteitsmeter. Die toont verschillende luchtwaardes, zoals de hoeveelheid CO2, fijnstof en de vochtigheidsgraad. De meeste toestellen bieden de mogelijkheid om visuele of akoestische waarschuwingen in te stellen. Zo weet u direct wanneer de luchtkwaliteit achteruitgaat.

Hoe verbetert een airco de luchtkwaliteit?

Airconditioning heeft drie wapens om de luchtkwaliteit te verbeteren:

Filters

De binnenunit van een airco is uitgerust met een filter. Dit gaas houdt stof en ander vuil tegen. Om een gezond binnenklimaat te garanderen is het wel belangrijk om deze filters regelmatig te reinigen of indien nodig te vervangen.

Ionisator

Sommige airco’s hebben een ionisator. Via een elektrische lading worden schadelijke deeltjes uit de lucht gehaald. Deze filtertechniek verwijdert niet alleen stof, rook en vieze geurtjes, maar ook bacteriën en schimmels. Het is dus een erg complete luchtreiniging.

Ontvochtigen

De ideale luchtvochtigheid binnenshuis ligt tussen 40 en 60 procent. Een te hoge luchtvochtigheid voelt niet alleen oncomfortabel aan, het werkt ook schimmelvorming in de hand. Gelukkig hebben de meeste airconditionings een ontvochtigingsfunctie. Hiermee wordt vocht uit de binnenlucht onttrokken en afgevoerd via de leidingen.