Een gezonde luchtkwaliteit in huis is belangrijk. Het voorkomt gezondheidsproblemen en zeker mensen met allergieën hebben er baat bij. Nieuwbouwwoningen zijn uitgerust met een goed ventilatiesysteem, wat voor een goede luchtkwaliteit zorgt. Maar niet iedereen woont in een nieuwbouw natuurlijk.
Woon jij in een woning zonder ventilatiesysteem? Met onderstaande tips zorg je voor een goede luchtkwaliteit in je woning.
De ideale vochtigheidsgraad in huis ligt tussen de 40 en 60%. Is het vochtiger? Dan heb je een slechte luchtkwaliteit en verhoog je de kans op bacteriën en schimmels in huis. Slecht voor de gezondheid en voor je luchtwegen.
Met een hygrometer hou je het vochtigheidspercentage in huis goed in de gaten. Is de vochtigheidsgraad te laag? Installeer dan een luchtbevochtiger. Is je huis te vochtig? Zet dan vaker je ramen en deuren open, ook in de winter. Elke dag een half uurtje is voldoende.
Bepaalde verwarmingssystemen, zoals lucht-lucht warmtepompen filteren de lucht. Ze bevorderen de luchtkwaliteit in huis. Het grote voordeel van deze apparaten is dat ze ook ontvochtigen als de lucht te vochtig is. Bovendien verwarmen ze in de winter en koelen ze in de zomer. Zo heb je een verwarming en airco in één apparaat.
Een goede luchtkwaliteit in huis hangt ook samen met een goed onderhoud van bepaalde huishoudapparaten. Maak de filter van je dampkap op tijd schoon, stof je ventilatoren af en laat je verwarmingsketel elk jaar nakijken. Zo verwijder je vervuilende stoffen en hou je de lucht in huis proper.
In veel schoonmaakmiddelen en luchtverfrissers zitten chemische stoffen. Dat kan belastend zijn voor je luchtwegen en prikken aan de ogen. Kies daarom voor ecologische producten. Zo adem je geen chemicaliën in tijdens het poetsen en ook je ogen beginnen niet te prikken.
Een luchtvochtigheid boven de 60% zorgt voor bacteriën en schimmels in huis. Ventileer daarom goed de badkamer. Heb je gedoucht of een bad genomen? Droog dan de douche of het bad af met een droge handdoek. Zorg daarnaast ook voor een goede ventilatie in je badkamer en zet de deur open als je klaar bent. Allemaal kleine stapjes richting een goede luchtkwaliteit in huis.