Kan ik mijn lucht-lucht-warmtepomp installeren in de kelder?

Scroll verder

De kelder is een handige extra ruimte waar je spullen kan stockeren die je niet vaak nodig hebt. Het is dan ook logisch dat je eraan denkt om de buitenunit van je lucht-lucht-warmtepomp in de kelder te installeren. Toch kan dat niet zomaar. Je ontdekt in dit artikel waarom.

 

Hoe werkt een lucht-lucht-warmtepomp?

 

Om te begrijpen waarom een lucht-lucht-warmtepomp best niet in de kelder staat, moeten we je eerst wat theorie meegeven. Om te beginnen: de werking van het toestel. Een lucht-lucht-warmtepomp bestaat altijd uit 2 groepen. Enerzijds een binnengroep met één of meer toestellen, en anderzijds een buitengroep. De toestellen van de binnengroep geven warmte in de winter, zoals traditionele radiatoren, en koelte in de zomer, zoals een airco. Zo krijgen je kamers de gewenste temperatuur.

 

Daarnaast is de buitengroep de centrale plaats waar de temperatuur geregeld wordt. Maar hoe regelt de buitenunit van een lucht-lucht-warmtepomp de temperatuur eigenlijk? Eigenlijk is dat niet zo moeilijk. Ga je een ruimte verwarmen? Dan haalt het toestel warmte uit de lucht in zijn directe omgeving en zet die via een complex systeem om naar de exacte gewenste temperatuur. Ga je koelen? Dan haalt de buitenunit koelte uit de lucht en gebeurt dus het omgekeerde.

 

Beter niet je lucht-lucht-warmtepomp in de kelder installeren

 

Het logische gevolg is dan ook dat je kelder ijskoud wordt als je je kamers gaat verwarmen, of net snikheet als je in de zomer je kamers gaat koelen. Je krijgt met andere woorden extreme temperatuurschommelingen als je een lucht-lucht-warmtepomp in de kelder installeert. En dat is niet goed voor je woning of voor je leefcomfort.

 

Mijn lucht-lucht-warmtepomp moet in de kelder staan

 

Heb je echt geen keuze en moet de buitenunit van je warmtepomp in de kelder staan? Dan is een professioneel ventilatiesysteem de oplossing. Daarmee voer je verse lucht aan en stuur je de gebruikte lucht terug naar buiten. Probleem opgelost. Maar het spreekt voor zich dat daar een extra prijskaartje bij hoort. Probeer daarom, als het kan, de buitenunit van je lucht-lucht-warmtepomp niet in de kelder te installeren.

 

Heb je interesse in een lucht-lucht-warmtepomp? En wil je weten waar de buitenunit geïnstalleerd kan worden? Neem dan gerust contact op voor een vrijblijvend bezoek. We geven je graag advies, zonder enige verplichting.