Een koeltoog voor patisserie of vleeswaren? Hier hou je best rekening mee!

Scroll verder

Een koeltoog voor patisserie lijkt vaak sterk op een koeltoog voor vleeswaren. Maar let op, een koeltoog voor vleeswaren moet voldoen aan andere normen en vereisten dan een koeltoog voor patisserie. We geven je in deze blog enkele aandachtspunten wanneer je een koeltoog voor patisserie of vleeswaren wilt aanschaffen.

Een koeltoog voor patisserie en een koeltoog voor vleeswaren hebben één grote overeenkomst. In beide gevallen dient de koeltoog om de producten op zijn best aan de klanten te tonen. Dit betekent dat de glaspartij een maximaal zicht moet geven op de producten.

Aangezien een koeltoog zeer prominent in een bakkers- of slagerswinkel staat, is ook de uitstraling van de koeltoog van groot belang. Uiteraard mag je niet alleen naar het esthetische aspect kijken.

Een koeltoog voor patisserie

Een koeltoog voor patisserie hoeft niet zo koud te zijn als een koeltoog voor vleeswaren. Dit betekent dat een koeltoog met statische koeling perfect volstaat.

Een koeltoog voor vleeswaren

Bij vleeswaren is het van groot belang dat een temperatuur van 2°C overal in de vleestoog wordt behaald. Om dit te bereiken moet de koeltoog over een groter koelvermogen beschikken en is een geventileerde koeling meestal aangewezen.

Wat betreft geventileerde koeling heb je evenwel altijd het risico dat je vlees te snel uitdroogt. Daarom mag je koeling niet te zwaar zijn en moet je rekening houden met het aantal versnijdingen van je vlees en charcuterie. Wanneer je veel versnijdingen hebt, dan vormt de geventileerde koeling minder problemen. Wanneer je weinig versnijdingen hebt, dan moet je wel zeer goed opletten op het uitdrogen van je waren.

Nood aan professioneel advies

In elk geval adviseren wij steeds om zowel bij een koeltoog voor patisserie als een koeltoog voor vlees steeds ten rade te gaan bij een specialist. Deze analyseert grondig je koelbehoeftes en calculeert welke installatie voor jou aangewezen is. Zo kies je voor een koeltoog die én je producten mooi presenteert én je producten op de juiste manier vers en fris houdt.

Meer weten over de juiste keuze van koeltoog voor patisserie of vlees? Contacteer Frigo Noël & David.